Kaubanduskeskus võiks olla üks loogilisemaid kohti, kus elektriautot laadida saaks. Tuttuus T1 Mall of Tallinn on selle võimaluse algusest peale oma projekti sisse kirjutanud ja paigaldanud parkimisaladele ühtekokku 15 ENSTO EVB100-AS 1x22kW IP54 Mode3/Type2 seinalaadijat.

See on niisiis keskmiselt kiire AC laadija, mis sobib koju, kortermajja, hotelli või kontorisse – kõikjale, kus on võimalus auto kauemaks kui paarikümneks minutiks juhtme otsa jätta. Laadijaid saab juhtida ja jälgida nutika tarkvaralahendusega, mis teeb 15 seadme haldamise päris mugavaks.

Võrdluseks: ELMO “kapid” on reeglina võimsamad, enamasti 50 kW. Kodusest ühefaasilisest “notsust” saadav võimsus on umbes 2-3 kW, sõltub laadijast. Nissan Leafi saime laadida näiteks kiirusel 2,4 kW.

EVB100-AS seinalaadijast peaksid särtsu saama kõik Eestiski tuntud elektriautod, Nissan Leaf, Renault Zoe, ka Tesla Model S – seda muidugi siis, kui õige juhe omal kaasas on.

Laadimine on T1 kaubanduskeskuses tasuta. Projektijuht Sander Kuld selgitab: “Autentimise vajadust auto laadimiseks ei ole.

Laadijad on avatud kõigile kasutamiseks. Kuna hoone on just valminud, me alles katsetame laadijaid. Me ei ole teinud otsust laadimise tasuliseks muutumise osas.”

T1 loodab saada lähiajal energia- ja keskkonnasäästliku ehitise sertifikaadi (LEED). Nõudmised, millele LEED Gold taseme hoone vastama peab, on ranged, alustades arhitekti tööst ja kasutatud ehitusmaterjalidest kuni veekasutuse ja jäätmete sorteerimiseni välja. Elektriautode laadimisvõimalus on tore, aga olulist lisandväärtust ei anna.

Kuna T1 alles otsib oma kohta kaubanduskeskuste seas, puudub ka täpne statistika, kui palju on elektriautode omanikud tasuta laadimisvõimalusi kasutanud. ENSTO tugitarkvara peaks tulevikus võimaldama näha, kus ja kui palju on laadijaid kasutatud.

Laadija on, juurde ei pääse

Et lugu vaid targutamise tasemele ei jääks, ajasime Nissani E-NV200 Evalia “kuumaks” ja läksime T1 keskuse laadimisvõimalusi oma silmaga uurima.

Parkimismajja sissesõit on paras keerutamine ent keskmiselt tasemelt ühe laadija seinalt plinkimast tõepoolest ka leidsime.