• Liiklusregister avas uue e-keskkonna
• Omanikuvahetus kiirem ja odavam
• Saab uurida ostetava sõiduki tausta

Omanikuvahetus kiirem ja soodsam

Maanteeameti peadirektori asetäitja liiklusohutuse ja ühistranspordi alal, Lauri Lugna, tunnistas whatcar.ee-le, et e-pöörde arendustööd järjestati vastavalt sellele, kui palju milliseid toiminguid inimesed liiklusregistris teevad.

Konkurentsitult oli mullu arvuliselt esikohal sõiduki omanikuvahetus, mida vormistati 129 000 korral, mistõttu alustatigi just sellest. Omanikuvahetus veebis on soodsam (20%), mugavam ja ka turvalisem.

Kui registribüroos maksab omanikuvahetus 61 eurot, siis seda veebi kaudu tehes 48 eurot. Selleks ei pea enam minema liiklusregistrisse kohale, aidates säästa nii u poolteist tundi aega kui ka 13 eurot puhast raha.

Veebis omanikuvahetuse vormistamine välistab ka võimaluse, et ostu-müügilepinguga auto ostnud inimene jätab auto enda nimele registreerimata ning tekitab hiljem endisele omanikule liiklus- või parkimistrahve.

Lauri Lugna sõnul võib auto ostmisel ja müümisel kasutada jätkuvalt ka paberil ostu-müügilepingut, kus on kirjas summa, mis hinnaga auto müüdi jms. See on garantiiks, et auto ja raha saaksid juriidiliselt korrektselt omanikku vahetatud.

Loomulikult on lepingu vormistamise võimalus toodud ka e-teeninduse keskkonda. Kui kokkulepe on sõlmitud, tuleks müüjal veenduda, kas ostjal on olemas kehtiva sertifikaadiga ID-kaart ja ta teab nende paroole?

Kui see on nii, siseneb müüja e-keskkonda ning alustab müügi vormistamist. Valib sõiduki, mida soovib müüa ja annab seejärel õiguse ostjale nendele andmetele ligi pääseda (isikukoodi alusel). Siis siseneb e-keskkonda ostja, kes täidab ära lüngad, mis puudutavad uue omaniku ja kasutajate andmeid ning tasub riigilõivu (reeglina teeb seda ostja, kuid valida saab ka vastupidise variandi).

Seejärel kinnitavad nii müüja kui ostja omanikuvahetuse digitaalsete allkirjadega. Müüja pärast seda, kui raha on kätte saadud ja ostja, kui auto on käes. Registreerimistunnistuse saab ostja tellida omale koju postiga.

Juhul, kui peaks juhtuma nii, et see mingil põhjusel kohale ei jõua, saab ühe korra tellida ka uue tunnistuse. „Seni ei ole ükski tunnistus kaduma läinud, ehkki e-keskkonna vahendusel on tänavu omanikku vahetanud ligi 400 sõidukit,“ kinnitas Lugna.

Sel aastal lisandub e-keskkonda ka võimalus muuta autode kasutajate andmeid, taotleda juhtimisõigust, vahetada juhiluba aegumise korral ning tellida dublikaat-numbrimärki. Lauri Lugna rõhutab, et e-keskkonnas toimingute tegemiseks on väga oluline teada oma ID-kaardi paroole.

Autentimine uues keskkonnas saab õige pea võimalikuks ka pangakoode kasutades, kuid ostu-müügilepingu allkirjastamiseks on vaja ikkagi digiallkirja, ehk siis ID-kaardi või mobiil-ID-ga llkirjastamist.

Sõiduki taust saab selgemaks

Teiseks oluliseks e-keskkonna uuenduseks on võimalus kontrollida auto ostmisel selle tausta. Selleks on vaja teada nii auto registreerimisnumbrit, kui ka VIN-koodi. See omakorda aitab eos ära hoida võimaluse, et keegi üritab VIN-koodi võltsida vms.

Nendega keskkonda sisenemisel näeb nüüd graafiliselt kujutatud auto läbisõidu ajalugu. See võimaldab hõlpsasti tuvastada „anomaaliaid“, mis võivad tekkida, kui auto läbisõidumeerikut keritakse.

Tõsi, seda vaid juhtudel, kui näitu on muudetud pärast auto esmast registreerimist Eestis. Ajalugu ulatub aastasse 2005, mil ülevaatuspunktid hakkasid sisestama läbisõite ühtsesse andmebaasi. Samuti saab näha, mitu korda on auto omanikku vahetanud, kas ta on osalenud liikluskindlustuskahjudega avariides jms.

Liiklusregistri uus veebikeskkond on saadaval aadressil: eteenindus.mnt.ee