Diislipeks jätkub uuel tasemel ja endisest nõudlikumalt: Euroopa transpordi- ja keskkonnaorganisatsiooni Transport & Environment poolt tellitud testid näitasid, et uute diiselautode peenosakeste heitmed võivad kohati tõusta lausa 100 korda normist kõrgemale DPF-kübemefiltrite puhastusprotsessi käigus.

Uued diiselmootoriga autod on kliimamuutustega seotud CO2 heitmete poolest palju puhtamad kui bensiinipõletajad, kuid probleemiks on inimeste tervisele mõjuvad peenosakesed.

Peenosakeste eemaldamiseks heitgaasidest kasutatakse DPF-filtreid, mille olemasolust tänu suunamudijaskandaalile nüüd ka Eestimaa laiem avalikkus teada sai. Üldiselt peetakse aga kübemefiltreid peenosakeste eemaldamisel vägagi tõhusateks.

DPFi põletustsükli ajal lendub peenosakesi

Nüüd siis tuli tagasilöök. Transport & Environmenti (T&E) testides võeti ette erinevad sõiduautod ning mõõdeti, mida sisaldavad DPF-filtri puhastusprotsessi ajal summutist väljuvad heitgaasid.

Üldiselt toimub DPF filtri puhastus automaatselt iga 400 – 500 kilomeetri tagant ning tsüklil tuleb lasta lõpuni käia, et auto tervist mitte kahjustada. Tegemist on põletusprotsessiga, mille tulemusel tahmaosakestest saab süsihappegaas ja vesi.

Uuringuraporti kohaselt aga väljub auto summutist koos nendega ka peenosakesi: puhastusprotsessi käigus on aga osakeste kontsentratsioon 32 – 115 korda suurem, kui tavalise töötsükli ajal.