Swansea ülikooli teadlased on veendunud, et plastikjäätmete ümbertöötlemine vesinikkütuseks on odavam jäätmete sorditi kogumisest ning prügi ei peaks eelnevalt isegi mitte pesema.

Päikesekiired tulevad appi

Briti teadlased on avastanud viisi, kuidas plastikjäätmetest saaks toota kütust vesinikautode tarbeks. Swansea ülikooli teadurid tegid murrangulise avastuse, lisades plastikule valgustneelavat materjali ning jätsid segu päikesekiirte töödelda.

Tegemist võib olla ka odavama alternatiiviga plastiku ümbertöötlemisele, sest kütuseks töödeldavat plastikut ei ole vaja eelnevalt puhastada. Dr Moritz Kuehnel Swansea ülikooli keemiateaduskonnast kommenteeris lugu nõnda:

“Igal aastal kasutatakse miljardeid tonne plastikut ja vaid kaduvväike osa sellest läheb ümbertöötlemiseks. Püüame leida viise selle plastiku kasutamiseks, mis ümbertöötlemiseks ei kõlba.

Protsessi võlu seisneb selles, et igasugune plast sobib hästi. Näiteks margariinikarbis olevad rasvajäägid ei takista keemilist reaktsiooni, vaid hoopis soodustavad seda. Protsessi tulemusena tekib vesinikgaas. Seda saab kasutada näiteks vesinikautode kütusena.”

Valgust absorbeeriv materjal lisatakse plastikjäätmetele, mis seejärel paigutatakse leeliselisse lahusesse ja asetatakse päikese kätte. Reaktsiooni tulemusena tekib vesinik.

Britid plastikuga hädas

Siiski võib minna veel pikki aastaid enne, kui plastikust kütuse tootmise protsess tööstusliku ulatuse suudab saavutada.

Ühendkuningriigis on ühekordsed plastpakendid olnud aastaid probleemiks, mille lahendamiseks on piiratud ja keelustatud kilekottide kasutamist kauplustes ja ühekordsete plastnõude kasutamist toitlustuses. Teadlaste tööd rahastas Engineering and Physical Sciences Research Council ja Austria keemiaettevõte.