„Võimatu on kommenteerida, milliste seadmetega on kurjategijad autodesse sisenenud," tunnistas Fortele Inchcape Motorsi turundusspetsialist Marilin Kesner.

Kurjategijad on peamiselt Harku vallas ja Viimsis viinud BMW-dest kaasa roolid, armatuurid, esituled, automakid, kõlarid, navigatsiooniseadmed, pardakompuutrid.

Marilin Kesneri sõnul võib ühele autole tekitatud kahju ulatuda kuni 10 000 euroni ja rohkemgi.

Täpsemaid kommentaare ei pidanud ta võimalikuks anda, kuna varguste laine on politsei uurimise all.

Küll aga märkis ta seda, et alates 2019. aastast on BMW välja töötanud uued liikumisanduriga puldid, mille kasutusele võtmine on üks võimalik meede oma vara kaitsmiseks. Liikumisanduriga varustatud pult lülitub paigal seistes paari minuti pärast signaalide edastamise automaatselt välja, see tähendab, et kurjategijad ei saa kasutada seadmeid puldi signaalide kinni püüdmiseks ja auto uste avamiseks.

Selliseid pulte on võimalik ühildada ka vanemate BMW-dega.

Viimati langesid BMW-d kurjategijate ohvriks möödunud nädalavahetusel Nõmmel Palusamba tänaval ja Rae külas Loopera teel.

Forte kirjutas möödunud nädala neljapäeval, et kurjategijad on Harjumaa mitmetes valdades viimase nädala-kahe jooksul seni teadmata viisil sisenenud kümnetesse BMWdesse ning need kõigest väärtuslikust tühjaks teinud.

Lääne-Harju politseijaoskonna juhtivuurija Erika Juksar ütles toona, et politseile teadaolevalt oli ainuüksi viimase nelja öö jooksul Harjumaa erinevates piirkondades varastatud seitsmest BMW sõidukist erinevaid elektroonikaseadmeid ning osi. Näiteks oli varaste saagiks langenud rool, auto tuled, arvuti ja auto navigatsioonisüsteemid.

„Kuna juhtumid on võrdlemisi värsked, siis on uurimine veel algusjärgus ning kõikide asjaolude väljaselgitamine toimub alustatud kriminaalmenetluste käigus. Samuti on selgitamisel see, mil viisil autodesse sisse tungiti," lisas Juksar.

Harku valla elanikud on asunud omavahel sotsiaalmeedias jagama ka operatiivinfot BMWdesse sissetungimiste laine osas. Selles vestluslõimes selgub, et ainuüksi selles vallas on viimase kolme nädala jooksul olnud autodesse sisenemisi üheksa.

„Soovin anda teada, et Harku vallas on liikvel varaste jõuk, kes tühjendab autosid elektroonikast. Täna öösel avati uuem BMW Tabasalus ja tühjendati auto kogu elektroonikast, kaasaarvatud näidikute plokid ja iluliistud. Auto on avatud ilma vigastamata lukke, seega hoidke autode avamiseks kasutatavaid pulte võimalikult kaugel autodest...," kirjutas üks valla elanik eile.

Pangapealse elamurajooni elanik andis samas teada BMW-sse sissetungimisest ja elektroonika varastamisest ööl vastu möödunud neljapäeva. Sama juhtus öösel Muraste naaberelamurajoonis Kolmiku tänaval. Üks elanik märkas aga, et ühe kaupluse ees olles lakkas tema auto juhtpult töötamast - funktsioonid taastusid poe juurest lahkumise järel.

Möödunud teisipäeval oli sarnaselt sisse tungitud kolme BMWsse Viimsis.

Üks kuriteo ohvritest rääkis ka, et kurjategijad pritsivad autod mingisuguse vedelikuga üle, et mingisuguseid jälgi ei jääks.