PPA teatel ärandati 30. jaanuari öösel Järvekülast 2017. aasta hübriiddžiip Lexus NX300H. Sõiduki kindlustaja PZU hinnangul on tõenäoliselt tegu organiseeritud autovaraste grupeeringuga, sest kahtlast tegevust on täheldatud ka Tallinna teistes linnaosades.

Linnalähedased elamurajoonid on varaste lemmikkohad

Kõige tõenäolisemalt ajavad autovargad võõrale varale näpud taha Tallinna, Tartu ja Pärnu ümber elamurajoonides ja uusarendustes, kus öö varjus on rahulik tegutseda.

Kuna autod liigutatakse pea alati Lätti või Leetu, siis eriti ettevaatlik tasub olla neil, kes elavad Riiga suunduva Tallinn-Pärnu-Ikla maantee läheduses.

Pealinna mitmetes linnaosades on elanikud märganud viimasel ajal kahtlast liikumist, sellest ühismeedia kaudu teate edastanud ja tõenäoliselt sellega ka varguse ära hoidnud.

Autovargad noolivad peamiselt võtmevabalt käivituvaid sõidukeid, mille võtme signaali võimendades saab vaid paari sekundiga auto uksed lahti ja sellega minema sõita. Saksamaa autoliit ADAC on koostanud nimekirja kõige lihtsamini häkitavatest autodest. Ju on see varganägudelegi tuttav.

6 nippi, kuidas oma Plekk-Liisut kaitsta

1. Võtmevaba auto turvalisuse saab tagada üksnes selle omanik. Esimese asjana tuleb otsida turvaline parkimiskoht kas suletud ja lukustatud aias või parklas. Tänavale parkides tuleks eelistada hästivalgustatud kohti.

2. Pargitud autost tuleb välja võtta isiklikud esemed, ka need, mis tunduvad vähetähtsad. Autouksed tuleb lukustada, ka n-ö metsas või inimtühjas kohas. Kuigi kohalikud kinnitavad, et ohtu ei ole, ei tasu õnnega mängida.

3. Nutivõti või võtmepult tuleb hoida akendest ja välisustest võimalikult kaugel. Kui tootja seda lubab, võib võtme panna külmikusse, näiteks munakarpi.

4. Autovõtme fooliumisse mässimine on tülikas, selle sealt väljarullimine veelgi tülikam ning fooliumisse jäävad praod on altid signaali lekitama. Seega tuleks eelistada kas kinnist plekk-karpi või spetsiaalset vutlarit, mis signaali tõkestab.

5. Kui jagate autot mõne pereliikmega, siis kehtestage kindlad reeglid auto parkimisele ja üleöö jätmisele. Kui sõidukil on olemas mobiilirakenduse kaudu ligipääs andmetele, kasutage seda – osa rakendusi võimaldavad auto uksi distantsilt ka avada ja sulgeda.

6. Kel rakendust pole, kasutage kas Waze’i või Google Maps’i teenust, mis näitab, kuhu sõiduk on pargitud. Kui sõidukile on paigaldatud eraldi SIM-kaart, on selle asukohta võimalik kindlaks teha.

Valvsust ei tasu kaotada kunagi

Mistahes “tarkade” autode puhul tuleb endale aga meelde tuletada, et autovargad on enamasti sammukese ajast ees ja suudavad ka kõige turvatuma sõiduki tõenäoliselt ära ajada.