Mõni aeg tagasi palus Soome Liiklusturvalisuse keskus psühholoogidel ja autosõiduõpetajatel koostada nimekirja võtetest, mis aitaksid autosõiduga seonduvatest hirmudest üle saada. Et ka Eesti kontekstis oleks vähem liiklusstressi, palusime liikluskoolitajatel Kaido Kesperil ja Eve Tellissaarel jagada oma kogemuse põhjal paar nõuannet, kus otsast hirmude väljaajamisega alustada.

  • ! Esimene, alati toimiv reegel on muidugi see: ära istu rooli, kui tunned end ebakindlalt! Palu naabrilt küüti, telli takso, kasuta ühistransporti või sõida jalgrattaga – võimalusi autoga mitte sõitmiseks on tegelikult rohkem kui vajadust, autoga sõita. Igaüks ei peagi rooli ronima.

Kui sul aga pole valikuid ning sa pead asjaolude tõttu igal juhul ise autorooli istuma, siis ole selleks ette valmistunud. Leia sulle lähim kvaliteetne autokool, räägi läbi sõiduõpetajaga ja värskenda oma teadmisi ja oskusi!

Kui hirmud on nii suured, et sul tekib autosõidu suhtes sügav vastumeelsus, võid abi otsida ka psühholoogilt – see protsess on aeganõudev, aga suure tõenäosusega saad sa oma hirmudest vabaks ja võid edaspidi sõitmisest rõõmu tunda. Või siis saad teada, et kuulud nende hulka, kes ei peakski autot juhtima. Igal juhul saab see asi lahenduse!

HIRMUD, MIS VALDAVAD MEID ROOLI ISTUDES; JA NENDE VAIGISTAMINE

Kõige sagedamini õõnestavad autoga sõitmise oskust seestpoolt ebakindlus ja teadmatus. Psühholoogid uurisid välja need kuus asja, mida “sõidujänesed” kõige rohkem kardavad:

  • * Ma tunnen, et olen liikluses kõige rumalam juht
  • * Mul on pidev hirm, et põhjustan avarii
  • * Mul on hirm, et keegi sõidab minu autole sisse
  • * Mind valdab õudustunne, mille nime ma ei oska nimetada
  • * Ma kardan, et autoga juhtub midagi ootamatut ja ma ei oska seda lahendada
  • * Mul on hirm, et ma eksin ära