Eestis kuulutati eriolukord välja 12. märtsil ja põhimõtteliselt päevapealt langes huvi autokuulutuste vastu 20%, sest inimestel oli korraga palju suuremaid muresid ning ootamatuste vältimiseks säästeti raha.

Huvi taastus mai alguseks ning on auto24 külastatavuse järgi mõõdetuna praegu eelmise aastaga võrreldes isegi suurem.

Ka autode müümine on taastunud, käesoleva aasta mais pandi auto24.ee-s müüki ligikaudu sama palju autosid kui mullu samal ajal.

Müügihinnad pole langenud

Müügiks pakutavate sõiduautode keskmine hind ei ole eelmise aastaga võrreldes langenud, kuid huvi odavate sõidukite vastu on kasvanud.

Võrreldes 2019. aasta maiga suurenes huvi alla 8000 euro maksvate autode vastu 13%, samas kallimate vastu kahanes huvi 11%.

Ettevõtete puhul võis eristada erinevaid müügistrateegiaid: osa müüjaid soovisid kriisist väljuda tugevamana ja nemad panustasid tuntusele ning hinnapoliitikas eelistasid paindlikkust. Teine osa keskendus üleelamisele ning nemad oma hindu ei muutnud.

Eraisikute puhul jätkus müük ka kriisiajal – kui auto oli müüki pandud, siis seda müüdi edasi. Nüüdseks on uued müüjad aktiveerunud ja tagasi ka klientide autoostuhuvi.

2020. aasta esimese nelja kuu keskmine sõiduauto hind auto24 portaalis oli 10 378 eurot ja mediaanhind 6550 eurot.

Kõige rohkem pandi müüki Volkswagen Passateid (neid on ka registris kõige rohkem), päringutes esikohal ikka BMW viies seeria.

auto24 portaal võtab statistikas aluseks müüjaga ühenduse võtmiste arvu: see on juba mai algusest taastunud tavapärasele tasemele.

Võrreldes kriisieelse ajaga, märtsi esimese dekaadiga, on autoostuhuvi praegu 20% suuremgi – igati loogiline, sest suvi on ukse ees ja paljud sõidud tahavad tegemist.