Kas te kujutate ette olukorda, kus autoga rahulikult sõites ühel hetkel ekraanid pimenevad, tuled kustuvad, uksed lukustuvad ja te istute keset kõige vilkamat liiklust tund või kauem, teadmata, millal autost välja või edasi liikuda saate?

Aga just selline asi juhtus hiljuti Pekingi ühel tiheda liiklusega peatänaval, kus Tesla Hiina rivaaliks nimetatud Nio nutikas elektriauto võttis pantvangi testsõitu teinud juhi ja kõrval istunud ettevõtte esindaja. Sõitjatel ei jäänud muud üle kui taluda olukorda kuni auto oma tarkvarauuendusega ühele poole saab.

Nio esindaja kinnitas vahejuhtumi toimumist möödunud teisipäeval oma Weibo kontol, tuues põhjenduseks asjaolu, et “autojuht tegi teadmatusest terve jada toiminguid, mis aktiveerisid süsteemi uuendamise” Changan Avenüü liiklusummikus.

Sõiduk “pimendas ekraanid, et alustada tarkvarauuendust, mis kestis üle tunni”, selgitab olukorda autosse vangi jäänud tehaseesindaja oma sotsiaalmeediapostituses ja lisab ekraanist tehtud kuvatõmmise. Täpset intsidendi toimumise aega pole võimalik tuvastada, sest seda näha ei ole.

Halb õnn

3,8 kilomeetri pikkune Changan Avenüü on Pekingi üks peatänavaid, mille ääres asub hulk valitsusasutusi ja Kommunistliku Partei peakorter. Ummikud on siin tavalised, sest liiklus on tihe. Lähedal on kuulus Tiananmeni väljak ning Hiina keskpank.

Changanil kehtib rida liikluspiiranguid – näiteks ei tohi siit vasakule keerata ega sõita tühja taksoga. Tänav on liiklusele tihti üldse suletud, et turvata avalikke propagandaüritusi või Hiinat külastavaid diplomaate.

Nio elektriautosse lõksu jäänutel ei olnud niisiis just kõige mugavam olla – lisaks sunnitud pimendamisele tuli aru anda üksteise järel peatunud politseipatrullidele, kes käskisid edasi sõita. Olukord oli seda jaburam, et ka akent ei saanud avada, et politseile olukorda selgitada.

Nio palub oma ametlikus teates vabandust liikluse takistamise pärast ning lubab edaspidiste intsidentide vältimiseks tarkvarauuenduse käivitamise loogikat muuta.