Uppsala ülikooli teadlased avastasid, et kufi kirjas (see on araabia kirja vanim kalligraafiline vorm, mis arenes välja 7. sajandi lõpus tänase Iraagi aladel) on viikingite matuserõivaisse sisse tikitud sõnad "Allah" ja "Ali". Teadlaste sõnul võib leidu täiesti rabavaks nimetada.

Avastus läheb, nagu öeldud, vastuollu seniste teooriatega, et islamimaadest pärit esemed viikingite haudades on kõik väljastpoolt toodud. Seda seepärast, et tikandid on tehtud tüüpilistele kohalikele viikingiaja rõivastele - riietele, mis polnud välismaalt pärit. Mingil põhjusel need kauge araabia ja sealse usundiga seotud sõnad Skandinaavias kohalikele rõivaile lisada.

Kiri leiti rõivailt, mis olid ülikooli valduses tegelikult juba mõnda aega olnud. Need olid pärit viikingite matusepaikadest Birkas ja Gamla Uppsalas. Tekstiiliarheoloog Annika Larsson ütles BBC-le, et algul ei saanud ta sümbolitest aru, ent siis meenus talle, et ta on sarnaseid tikandeid näinud kalifaadi-aegsest Hispaaniast pärit mauri tekstiilidel.

Esmalt tuvastati, et rõivasse on kufi kirjas tikitud nimi "Ali" ja seejärel avastati, et seal on ka sõna "Allah", mis oli, tõsi, peegelpildis.

"Võibolla oli see tehtud nii seepärast, et palveid oleks võimalik vasakult paremale lugeda," oletas Larsson, viidates sellele, et araabia kirja loetakse tavaliselt paremalt vasakule. "Võib arvata, et viikingite matusekombed võisid olla mõjutatud islamist ja igavesest elust paradiisis pärast surma."

See, et viikingid olid islamimaailmaga kontaktis, on ammu teada. Muistsest Skandinaaviast on leitud enam kui 100 000 araabia hõbemünti dirhamit. Haudadesse sängitatute DNA-analüüs on aga näidanud, et Skandinaaviasse maeti tollal ka inimesi, kes olid Pärsia päritolu.

Inglismaalt kümme aastat tagasi leitud Vale of Yorki aare sisaldas objekte, mis olid seotud kolme usundiga - islami, kristluse ja põhjala enda usundiga ning seal leidus esemeid, millele oli kantud kirjeid seitsmes erinevas keeles. Märtsis 2015 avastati aga ühest viikinginaise hauast klaassõrmus, millele oli kirjutatud "Allahile".