Arheoloogide hinnangul on koobas üle tuhande aasta vana ning sisaldab vähemalt seitset kambrit, kuhu koguti jumalate tarvis ande. Kuna 700-1000 m.a.j. oli maiade impeeriumi jaoks tõeline põuaperiood, kujunesid veeprobleemidele lahendust pakkunud põhjavett sisaldavad koopad ja karstilehtrid ka pühapaikadeks.

Praeguseks on Balamkú koobastest leitud näiteks viirukihoidjaid ja erinevaid toidu ning jooginõusid, millest mitmed kannavad veejumala Tlāloci kujutist. Anumates on toidu, luude ning mineraalide jälgi, mida analüüsides saavad teadlased rohkem teada selle kohta, mida maiad sõid ning kuidas nad elasid.

Tegelikult oli koobas avastatud juba varasemalt - 1966. aastal külastas koobast arheoloog Victor Segovia Pinto, kes küll kirjutas koopa kohta raporti ning täheldas, et seal on vähemalt 155 leidu, kuid lasi koopa seepeale kohalikel talunikel sulgeda ning enam sinna tagasi ei pöördunud.

Tõenäoliselt on esemete ära varastamist takistanud see, et koopale on keeruline ligi pääseda - looduslikult hästi varjatud koopa mõned osad on kõigest 40 cm kõrgused ning arheoloogid peavad sealt läbi saamiseks roomama, samuti on koobastes terve hulk madusid. Kuna koobastes liikumine võtab kaua aega, on arheoloogidel jätkuvalt avastada mitusada meetrit koobastikku.

Kohati on koopad vaid 40 cm kõrgused

Arheoloogid arvavad, et koobastiku käigud viivad koopasuudmest umbes kolme kilomeetri kaugusel asuvasse El Castillo hüüdnimega astmikpüramiidi, mis on pühendatud maiade sulelisele madu-jumalusele Kukulcánale. Tegemist on ühe Chichén Itzá keskse struktuuriga. "See on üks peamisi põhjuseid, miks me koobastesse sisenesime - lootuses, et siin on ühendus El Castillo all oleva karstilehtriga," ütles de Anda AP-le.

Samas on arheoloogid juba koobaste enda näol saanud olulise tähtsusega vaate maiade ajalukku. "Kohati oleks nagu tunda need esemed siia asetanud maiade kohalolekut," ütles de Anda National Geographicule. "Balamkú ei paljasta meile mitte ainult Chichén Itzá allakäiguhetke, vaid tõenäoliselt oleme võimelised siin peituvate esemete abil ka hindama, millal piirkond üldse asustati," ütles ta.