Uurijale sai kohe selgeks, et ta on avastanud midagi märkimisväärset. Aastakümneid hiljem said tema ideed kinnitust, kui ühe Black Riveri äärse küpressi vanuseks mõõdeti 2624 aastat. Tegemist on üldse vanima küpressiga ja kõigi maailma puude seas vanuselt viienda puuga.

"Omal ajal arvasin, et siinkandis on tuhandeaastaseid puid hulgaliselt, mis on erakordselt ebatavaline Californias ja tegelikult ka Tšiilis," selgitas Stahle. "Kogu maailmast on aga äärmiselt haruldane leida rohkem kui tuhande aasta vanuseid puid."

2011. aastal naasis Stahle Black Riveri piirkonda, kui üks tema enda tudengitest seal puid uurima kibeles. Neile oli teejuhiks heategevusliku keskkonnakaitseorganisatsiooni The Conservancy töötaja Angie Carl. "Tunne oli, nagu jalutaksime otse kriidiajastusse, kuna need puud on peaaegu nii vanad," rääkis Stahle.

Dendrokronoloogia on teaduslik meetod puude vanuse määramiseks aastarõngaste järgi. Andmete kogumiseks puurivad uurijad puu tüvesse õõnsa puuriga tüve keskmeni ulatuva augu, millest saadakse peenike, pliiatsijämedune aastarõngaproov. Andmete kinnitamiseks tehakse proovile hiljem ka radiosüsiniku-analüüs.

"See oli minu karjääri kõige parem päev," meenutab Carl. "Iga kümne minuti tagant peatusime, loendasime rõngaid ja hõiskasime: "Need puud on rohkem kui tuhande aastased!" Mul oli terve päeva elevusest kananahk ihul. Imeline!"

Kohtumine mitme tuhande aastase puuga, mis on üle elanud 26 sajandit inimajalugu, on kahtlemata aukartustäratav kogemus.