Cryodrakon borease nime saanud liigi tiivaulatus oli kuni 10 meetrit ning olend elas Maal umbes 77 miljonit aastat tagasi. Tegemist on ühtlasi ainsa Kanadast avastatud pterosaurusega.

Liigi avastamislugu on segane - 30 aastat tagasi arvasid leitud säilmeid uurinud paleontoloogid, et tegemist on juba varasemalt USA-s avastatud liigiga Quetzalcoatlus northropi. Nüüd aga tõestasid Londoni Queen Mary Ülikooli teadlased, et nii ei ole.

"Tegemist on laheda avastusega. Teadsime küll ka varem, et selline olend on olemas, kuid nüüd suutsime tõestada, et ta erineb teistest Azhdarchidae sugukonda kuuluvatest loomadest ning seega sai see liik nüüd eraldi nime," ütles avastuse teinud teadlaste rühma juhtinud doktor David Hone.

Liigist alles jäänud ainus terviklik skelett kuulus noorele isendile, kelle tiivaulatus oli küll vaid viis meetrit, kuid teiselt isendilt pärinev hiiglaslik kaelaluu viitab, et sellesse liiki kuulunud loomad võisid kasvada ka vähemalt kaks korda suuremaks. See tähendab, et liik kuulub Azhdarchidae sugukonna ning lenddinosauruste suurimate hulka.

Azhdarchidae sugukonda kuuluvad dinosaurused olid valdavalt lihatoidulised ning sõid enamasti endast väiksemaid isendeid - sisalikke, imetajaid ja ka endast väiksemaid dinosauruseid. Mõnevõrra ootamatult olid tohutud olendid aga kohanenud eluga sisemaal ning kuigi nende võimuses oli ilmselt lennates ka ookeaneid ületada, nad seda teadaolevalt ei teinud.

Cryodrakon borease säilmed on olulised ka sellest seisukohast, et tegemist on väga hästi säilinud luustikuga. Valdavalt on Azhdarchidae sugukonda kuuluvatest olenditest alles vaid üksikud luud ning seega on nende bioloogilisest mitmekesisusest keeruline täit pilti saada.

"On väga hea, et me suutsime tõestada, et Cryodrakon ei ole Quetzalcoatlus northropi. Seeläbi on meil parem pilt Põhja-Ameerikas elutsenud pterosauruste arengust ning mitmekesisusest," ütles doktor Hone.