November on rahvakalendris hingedekuu. Sestap on just nüüd paras aeg heita pilk minevikku ning teha tutvust sõjaeelsete meediumide, selgeltnägijate ja okultistidega, kes väitsid end vaimudega suhtlevat ning sealpoolseid sõnumeid vahendavat.

1920. aastate lõpul ja 1930. aastail said Eesti okultistide seas keskseteks tegelasteks hüpnotisöör Bernhard Valfried Johanson (1907–1941) ning tema meedium Mai Kalamees (1876–1965).

Tänu Johansoni aktiivsele tegevusele ja meedium Kalamehe andele jõudsid parapsühholoogia teemad sageli Eesti ajakirjanduse veergudele.

Johanson sündis Tallinnas 14. märtsil 1907. Esimese maailmasõja puhkedes kolis tema perekond Staraja Russasse, 1918. aastal saabuti tagasi Eestisse Tartusse.

15aastaselt olevat Johanson põgenenud kodunt Petseri kloostrisse, kuid toodi politsei saatel koju tagasi. 1927. aastal täiendas Johanson end Riias keemia alal (tema isal oli keemiaettevõte), kuid puutus seal kokku aktiivsete okultistide ringkondadega. Küllap Riias õppiski Johanson hüpnoosimeetodeid.

Mai Kalamees sündis 26. aprillil 1876 (vkj 13. aprillil) Järvamaal Amblas, talupidajate peres. Juba kaheksaaastaselt hakkas ta nägema prohvetlikke unenägusid, millest ta usaldas rääkida ainult isale.

Okultse kirjanduse lugemiseni jõudis Kalamees 35–37 aasta vanuselt, mis aidanud tal paremini mõista lapse- ja neiupõlves nähtud nägemusi. Ta töötas majateenijana, oli tegev sensitiivina, elas majanduslikus kitsikuses, mistõttu jäi lõpetamata ka kolmeklassiline vallakool.

Välimuselt kirjeldati Kalameest 1930. aastail kui „halli peaga kõhna vanemat daami“. Enne Johansoniga kohtumist harrastanud Mai Kalamees autohüpnoosi kristallkuuli abil.

Johanson kasutas Kalameest hüpnoosimeediumina kõige erinevamate probleemide lahendamisel. Tavaliselt tagasihoidlik ja sõnaaher meedium ilmutas hüpnoosiseisundis üllatavaid teadmisi.

1930. aastal asutas Johanson Mediaalse Nõuande Kabineti, mis tegutses tema korteris aadressil Raua tn 21–8. Kabinet pakkus tasulisi seansse, kus hüpnotiseeritud meedium vastas igasugustele küsimustele.

Loe novembrikuu Imelisest Ajaloost lähemalt Johansoni ja Kalamehe tegevusest ja kummituste uurimisest sõjaeelses Tallinnas!