Ehitustöölised leidsid Utrechtis uusi kanalisatsioonitorusid paigaldades tõelise, mitu sajandit vana varanduse. 15. sajandist pärit savipotikesest leiti lausa 500 münti, 12 neist kuldsed ja ülejäänud hõbedased, vahendab Live Science.

Nii pea, kui töölised rahapaja leidsid, helistasid nad Utrechti arheoloogidele, kes tulid ehitusplatsile leiukohta ja leidu lähemalt uurima.

Rahapajast leidsid arheoloogid lisaks müntidele näiteks ka riidetükke, mis võisid olla kunagised rahakotid, rääkis Utrechti regiooni keskkonnaameti arheoloog Peter de Boer.

Enamus münte pärineb 1470-1480. aastatest ja neil on kujutatud muu hulgas Inglismaa kuningat Henry VI, paavst Paul II ja toonast Utrechti piiskopi Burgundia David'it. "Iga münt selles varanduses jutustab oma loo," sõnas de Boer. "Iga toonane härrasmees jagas välja oma n-ö nimekaarte müntidena, nii et meil on palju, mida siit avastada."

Veelgi enam, leitud mündid võivad valgust heita, piirkonna ajaloosse – mis juhtus aastasadu tagasi keskaegses Hagensteini linnas, mis 1405. aastal sattus võõraste piiramisrõngasse. "Nii et meil on tegelikult leitud lugude pada," lisas de Boer.

Mis aga väärtuslikest müntidest edasi saab? Praegu uurivad arheoloogid neid ja üritavad oma küsimustele vastuseid saada. Kuid peagi tagastatakse need leidjale, Oaseni ehitusfirmale. Just neile kuulub maa, mille põuest rahapada välja ilmus.

Ja mida firma kuld- ja hõbemüntidega edasi teeb – müüb maha või annetab mõnele muuseumile – on juba nende otsustada.