Üksust tunti Gangster Squadi nime all ja see jahtis 15 aastat allmaailma kuningat Mickey Cohenit, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Politseinik Jack O’Mara oli ärevil, kui ta tollel 1946. aasta külmal novembriõhtul koosolekuruumi astus. Tema ülemus oli olnud sõnaaher, kui helistas ja O’Mara otsekohe kohtumisele käsutas. Politseinik pelgas, et teda ootab ees noomimine.

Seetõttu tuli väikese vapustusena, et ruumis ootas veel 17 politseinikku. Kaugemal, ruumi teises otsas, tabas O’Mara pilk vanempolitseinikku Willie Burnsi, kes ka kohe sõna võttis.

„Politseiülem käskis meil moodustada eriüksuse,“ teatas Burns. Üksuse ülesandeks pidi saama Los Angelese organiseeritud kuritegevuse väljajuurimine. Aastaid olid kurjategijad laastanud linna mõrvade, vägivalla, ebaseaduslike kihlvedude korraldamise, narkokaubanduse ja prostitutsiooniga.

„Te hakkate tööle sellisega siin,“ ütles Burns, osutades püstolkuulipildujale Thompson, mis lebas tema ees pingil. Kui ta rääkis, hakkas ta rasket ja üsna pika rauaga relva lahti võtma samasuguse enesekindlusega, nagu mõni kingapaelu seob.

Ruumis olnud politseinikud mõistsid, et uus üksus hakkab töötama seaduse piiril. Nad pidid unustama kõik tavapärase politseitöö reeglid. Jaht karastunud gangsteritele eeldas äärmuslikke abinõusid. Burns lõpetas oma jutu teatega, et ametlikult üksust ei eksisteeri.

Meestele anti nädal järelemõtlemiseks ja otsustamiseks. Peale Jack O’Mara nõustus üksusesega liituma ainult seitse meest. Neist kaheksast võmmist pidi saama äärmiselt ebatavaline üksus.

Hoolimata tähtsast ülesandest polnud neil politseinikel ei töölaudu ega patrullautosid. Nad pidid ringi sõitma kahe vana autologuga ja nende nimed jäid kirja nendesse jaoskondadesse, kus nad seni olid ametis olnud.

Üksusel polnud isegi nime ning alguses viidati sellele lihtsalt kui eriüksusele. Hiljem sai see nimeks Organized Crime Intelligence Division (OCID), kuid igapäevakõnes tunti üksust nime all Gangster Squad.

Üksuse peamiseks sihtmärgiks kujunes gängster nimega Mickey Cohen. Loe temast lähemalt augustikuu Imelisest Ajaloost!

Gängster Mickey Cohen vangikongis (Foto: Wikimedia Commons)