Algselt ei saanud teadlased üldse aru, et tegemist on inimluudega - see selgus alles laborianalüüsi tulemusel, vahendab CNN. Värskete andmete kohaselt kuulusid luud neandertallasele, kes oli viie kuni seitsme aastane. Luude hinnanguline vanus on 115 000 aastat, tehes nendest Poola vanimad inimsäilmed.

Luude struktuur oli väga poorne, mis juhataski teadlased üllatuseni. "Analüüsid näitasid, et luud olid sellised, kuna olid läbinud hiiglasliku linnu seedetrakti," ütles CNN-ile Poolas asuva Jagielloniani Ülikooli arheoloogiprofessor Pawel Valde-Nowak. Tema sõnul on tegemist esimese sellise leiuga jääajast.

Teadlastel on hetkel laual kaks varianti: kas lind ründas last ning ampsas osa temast ära või oli laps linnuga kohtumise hetkeks juba surnud ning lind lihtsalt toitus temast, kuid ei rünnanud teda elus olemise ajal. Teadlaste sõnul on luude seisukord kahjuks liialt kehv, et vastust sellele küsimusele DNA analüüsi abil välja selgitada.

Luud leiti Ciemna koopast, kus väljakaevamised on kestnud juba aastakümneid. Avastuse tegemiseks pidid uurijad kaevama umbes kolme meetri sügavusele pinna alla. Lisaks kontidele leiti samast kohast neandertallaste kivitööriistu, kuid teadlased pole siiani kindlad, kas inimese eellased elasid koopas aasta läbi või kasutasid seda vaid hooajaliselt.

Uurimistöö tulemused avaldatakse veel selle aasta jooksul teadusžurnaalis Journal of Paleolithic Archaeology.