Nimelt avaldasid mitmed diplomaadid ja ametnikud soovi hankida tema kaudu eksootilisi Türgi kaupu, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Näiteks Moskva saatkonna nõunik Oskar Öpik palus 1929. aastal Vebermannilt abi suitsude hankimisel: "Kas võiksite meile tellida ehk omalt poolt saata: 11 500 sigaretti "Ghazi" (punased plekist karbid, a 100 tükki sees), ilma kuldotsadeta, ja 500 "Monopole" (pikemad rohelised karbid)."

Vebermann pidas soovi täitmiseks keerulisi läbirääkimisi Türgi tubakatootjate ja ekspordiametnikega.

Eesti sõjaline esindaja Poolas Ludvig Jakobsen kirjutas 1929. aasta detsembris Vebermannile: "Nagu mitmetelt Konstantinopolit veel sel suvel külastanud tuttavatelt kuulen, saab Konstantinopolis võrdlemisi odavate hindadega persia, afghani ja muid vaipasid. Vanu vaipasid saab ehk päris odavaltki kätte, muidugi peab teadma, kust neid osta, ja peab aega olema kaubelda. Ma tahaksin heameelega paar keskmist vaipa omale osta, kuid kahjuks olen oma väljaminekutes kaunis piiratud."

Jakobsen andis oma kirjas ka vaipade soovitavad suurused ning lisas, et paha ei teeks ka üks pruugitud (sest uued on kallid) türgi kohvi serviis, mis koosneks 12 tassikesest, alustest ja kohvikannust.

Aastal 1930 sai Jakobsenist riigivanema vanem käsundusohvitser. 1931. aasta 7. oktoobril pöördus ta Vebermanni poole juba "Riigivanema maja" nimel, avaldades soovi saada 6-8 kg head kohvi, 500 türgi sigaretti ning siidi pesuriide proove, seda just naiste pesu silmas pidades.

Samuti vajas riigivanema maja viit siidist taskurätikut ja kaht siidist väljaõmmeldud sohvapatja. "Kui leidub veel viigimarju ja datleid, siis saatke palun ka neid mõni karp prooviks kaasa," lisas Jakobsen.

Esimesel novembril saabusidki Türgi siidi proovid Tallinna. Need sisaldasid erinevate Türgi vabrikute Brussa siidi (see oli eriliselt mõeldud daamidele), samuti Birma siidi ning sorte Crepe d´Amour ja Crepe Satin.

Lisaks saatis Vebermann ka sigarette, diivanipatju, siiditaskurätikuid ja muid kaupu, mida on loetletud dokumendil, mille majandusministeeriumi kirjavahetuse hulgast (ERA.1577.1.6) leidis Rahvusarhiivi arhivaar Kadri Tooming.

Vebermann lisas saadetisele ka isikliku kingituse riigivanemale Konstantin Pätsile: roosiõilmetest moosi, kuldtikandiga siidikotikese ja antiiksed hõbedast türgi kohvitassi hoidjad (neile lisaks läkitas ta peagi ka 8 portselanist kohvitassi).

"Ka padjad ja siidi taskurätikud rahuldasid meid täielikult," kirjutas Jakobsen. "Siidi pesuproovid andsin mina hra Riigivanema kätte ja valime ka sealt arvatavasti üht kui teist välja, kuid sellest edaspidi. Türgi sigaretid maitsevad ju üsna heasti, kahju ainult, et nad võrdlemisi kallid."
ekraanitõmmis