Haruldane hammas kuulus umbes 15-meetrisele ja 20-tonnisele eelajaloolisele megalodoni haile ja selle olid avastanud Cape Range rahvuspargi töötajad, kuid avalikkuse ees hoiti hamba asukohta veel salajas, kirjutab The Guardian.

Lääne-Austraalia osariigi loodusosakonnal oli plaanis pooleldi kivi sees olnud hammast peagi mõnes muuseumis hariduslikul näitusel avalikkusele esitleda ja valmistasid ette selle konserveerimist, kui märgati selle kadumist.

Kuna vaid vähesed teadsid, kus fossiil asub, arvatakse, et vargus pidi olema etteplaneeritud. "Hammas oli üpris mahajäetud kohas, mida ka meie töötajad igapäevaselt ega iganädalaselt ei külasta. Eelmsel reedel avastasime, et hammas on kadunud. Keegi ilmselt teadis, et see seal on ja pigutas selle nimel, et hammas ka kivi seest kätte saada," rääkis loodusosakonna töötaja Arvid Hogstrom.

Varastele langenud saak oli üks mitmest megalodoni hambast, mis viimasel ajal Lääne-Austraaliast Ningaloo rannikult leitud oli. Ühtlasi oli see ka parimas seisukorras, mida tõepoolest taheti avalikkusega jagada, lisas Hogstrom.

"See on unikaalne killuke ajaloost, mis leitud kaitsealuselt alalt ja peaks olema kõikide inimeste jaoks vaatamiseks. Seega oleksime väga õnnelikud, kui see meile tagastatakse," ütles ta.

Mõned aastad tagasi leiti mitmeid eelajaloolise hiidhai hambaid ka USA-s Põhja-Carolina osariigi randadelt. Megalodonid surid välja umbes 2,6 miljonit aastat tagasi. Nende hambad on aga nähtavasti üle aegade säilinud, leitud hambad on olnud päris kopsakad; kõige pikemate pikkuseks on mõõdetud rohkem kui 15 sentimeetrit.