Arhiivikino hõbelinal tulevad vaatamisele 1936. aastal propagandatalituse poolt välja kuulutatud „filmieksposee konkursi“ finalistid – noore vabariigi sünnipäeva vaimust kantud patriootliku saavutuste demonstratsioonid, et mitte öelda propagandistlikud dokumentaalid, tähistamaks Eesti Vabariigi 20. aastapäeva, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Kokku laekus tollasele võistlusele 68 tööd, autorite seas olid näiteks ka Mart Raud, Paul Kuusberg ja Karl Ristikivi. Esimese hooga esiletõusvaid töid konkursile ei saabunud, mistõttu pikendati võistluse tähtaegu korduvalt, kuid esikoha vääriline preemia jäi siiski välja andmata.

Küll aga on konkursi tulemuseks ajalooliselt väga huvitavad kaadrid eelmise sajandi kolmekümnendate aastate Eestimaast, mis kahtlemata kõnetavad ka tänapäeval.

Juhan Kuslapi käe all valminud „Au langenuile“ kujutab Vabadussõjas langenute mälestuste jäädvustamisest, pikitud sõjategevuse kaadritega, mis filmitud lahingõppustel.

Samuti Kuslapi juhtimisel valminud „Relvastatud rahvas“ näitab Eesti Vabariigi ja Kaitseliidu 20. aastapäevale pühendatud Võidupüha paraadi, mil rivistati Vabaduse väljakule üles kuusteist tuhat kaitseliitlast, naiskodukaitsjat, noorkotkast ja kodutütart, president Konstantin Päts peab patriootilise kõne ning lehvivad rahvuslipud, mille taustaks kõlab optimistlik marsimuusika.

„Võitluses sündinud, rahus kasvanud“ on neljast palast koosnev ülevaatefilm Eesti Vabariigist 20. aastapäeva puhul, mille esimene pala on pühendatud maarahvale, põllumeestele ja kaluritele, teine pala tutvustab tööstuses saavutatut, kolmas annab ülevaate Eestis harrastatavatest spordialadest ning neljanda pala sisuks on laste ja õppiva noorsoo elu Eesti Vabariigis.

„Eesti Kultuurfilmi ringvaade nr. 10“ kolmes palas on jäädvustatud pealinn Eesti Wabariigi XX aastapäeval, Riigikogu valimised 24. ja 25. veebruaril 1938. aastal ning pidulik aktus Helsingi maailmameistrivõistlustelt tagasi jõudnud laskurite auks.

100. juubeliaasta eriprogramm linastus Arhiivikino raames 13. veebruaril Rahvusarhiivi peahoones Noora (Nooruse 3, Tartu). Seansi juhatas sisse Rahvusarhiivi filmiarhiivi juhtivspetsialist Mairold Kaus.