Põhja-Indias Radžastani osariigi rüpes asub turistide seas menukas vaatamisväärsus, mida kutsutakse ka „Roosaks linnaks“. Linna tänavad pole aga mitte alati nii rõõmsalt roosat tooni olnud.

Kui saaksite teada, et teile tuleb külla mõni kuningliku perekonna liige, viiksite oma elamises tõenäoliselt läbi vähemalt põhjaliku suurpuhastuse. Jaipuri kuningas nii vähesega ei piirdunud.

Arvatakse, et 1876. aastal riigivisiidiks valmistudes laskis kohalik kuningas, kes soovis Walesi printsile muljet avaldada, võõbata kogu linna sama tooni roosaks. Nimelt sümboliseerib see värvus Indias külalislahkust.

Oma lemmiknaise õhutusel läks maharadža veelgi kaugemale ja andis 1877. aastal välja seaduse, millega keelustati vanalinnas majade värvimine muud värvi kui „Jaipuri punaseks“. Seadus on jõus tänase päevani.

Mis puutub kuninga kavatsusse printsile muljet avaldada, siis see tal nähtavasti õnnestus. Walesi printsi riigivisiidil saatnud ja selle kohta ülestähendusi teinud reporter sir William Howard Russell märkis: „Kui sisenesime läbi värava, laiuski meie ees Jaipur — igavesti tulvil üllatusi ja imetabasusi.“

Ka pugemisoskus kulus marjaks ära. Kuningas Sawai Ram Singh II, kes mõistis väga hästi printsi soosingu poliitilist väärtust, laskis rajada luksusliku Albert Halli muuseumi, mis sai nime just prints Alberti järgi, kes visiidi ajal hoonele ka pidulikult nurgakivi pani.

Ehkki ülalkirjeldatud selgitus on kõige laiemalt levinud versioon linna värvuse päritolust, võib selle kõrval kohata ka muid tähelepanuväärseid hüpoteese.

Jaipuri peamiste vaatamisväärsuste hulgas on Nahargarhi kindlus. (Foto: Wikimedia Commons / Anupamg)

Ajaloolane ja viljakas autor Giles Tillotson on välja pakkunud, et tegelikult värviti Jaipur roosaks juba enne 19. sajandit eesmärgiga matkida Delhi ja Agra hooneid, millest paljud olid ehitatud roosast liivakivist. Küll aga olla linna värvikuube tema osutusel enne printsi visiiti uuendatud, millest võiski tekkida tänaseni kestev segadus.

Tillotson on ka märkinud, et 19. sajandi lõpul oleks Jaipur roosade hoonete projekti peaaegu täielikult hüljanud.

1868. aastal pakkus tollane maharadža Ram Singh II ettevaatamatult, et linna paletti võiks eri värvustega kirevamaks muuta. 1870. aastaks mõisteti aga, et see eksperiment oli olnud kohutav eksitus ning linna endine ühtlaselt roosa värvus taastati.

2000. aastal enne toonase USA presidendi Bill Clintoni visiiti tehti Jaipurile veel üks noorenduskuur. Lisaks nõudmisele, et kõikide poodide siltidel peavad mustad hindikeelsed tekstid olema valgel tausta, keelati linna mõnedel teedel liiklus — miski, mis oli reisiteatmiku „The Rough Guide to India“ osutusel sel ajal Indias praktiliselt ennekuulmatu.

Jaipur on ainus roosa linn Indias, kuid mitte ainus ühevärviline keskus riigis. Radžastanis leiduvad veel „Sinine linn“ Jodhpur, „Valge linn“ Udaipur ja „Kollane linn“ Jaisalmer. Kaugemal põhja pool asuvat Chandigarhi kutsutakse ohtra haljastuse järgi „Roheliseks linnaks“.

(Foto: Wikimedia Commons / Aleksandr Zykov)
Amber Fort (Foto: Wikimedia Commons / Hermann Luyken)