Navarras asuva Estella linnapea Koldo Leoz ütles The Guardianile, et kohalik kogudus oli otsustanud 16. sajandist pärit skulptuuri omaalgatuslikult värskendada ja tegi selle ülesandeks kohalikule käsitööõpetajale. See võõpas lohega võitleva pühaku kuju värske värviga üle. Linnavolikogule või Navarra valitsusele ei räägitud "taastamisplaanist" midagi.

Leoz lisas, et see ei ole kaugeltki niisugune restaureerimine, mida kuju oleks väärinud. Amatöörtaastaja kasutas kipsi ja vale tüüpi värvi ning on võimalik, et originaalvärvikihte enam taastada ei saa. Taastamise võimalikkuse selgitavad nüüd välja eksperdid – kuid tegelikult olekski juba alguses pidanud nemad kutsuma.

„Täna pole Estella uudistes mitte oma silmapaistva kultuuri-, kunsti-, arhitektuuri-, või ajaloopärandi tõttu,“ kirjutas linnapea Twitteris, lisades juurde pildi kohalikust lehest, mis oli pealkirjastatud „Navarra oma Ecce Homo“.

Ecce Homo enne ja pärast "taastamist".
„Ecce Homo“ viitab kuulsale juhtumile, kui üks heade kavatsustega kaheksakümnendates eluaastates daam nimega Cecilia Gimenez otsustas kuus aastat tagasi Kirde-Hispaanias Borja linnas omaalgatuslikult üht freskot taastada. Tulemusena sai seinale Jeesuse asemele midagi šimpansi ja karusnahka pakitud polaaruurija vahepealset (tõlgendada võib seda igaüks muidugi nii, nagu soovib) ja naise saavutust kirjeldati kui „maailma ajaloo halvimat restaureerimistööd“.

Ent järgmisel aasta jooksul pärast originaalis 1930. aastal valminud fresko ülevõõpamist käis kirikus Gimenezi töötlust vaatamas 40 000 turisti.