Ajakirjas Biblical Archeology Review (Piibliarheoloogia ülevaade) on nüüd avaldatud artikkel, milles arheoloog Dr Eilar Mazar kirjeldab umbes 2700 aasta vanust savist pitserit, mis leiti Jeruusalemmas toimunud kunagise kuningliku pagaritöökoha juures tehtud väljakaevamistelt.

"Paistab, et oleme teaduslikel, arheoloogilistel väljakaevamistel avastanud pitseri, mis võib olla löödud prohvet Jesajale kuulunud pitsatiga," ütles Mazar, kes on üks Iisraeli tipparheolooge. "Kaheksandast sajandist eKr pärit pitser võib olla löödud lausa Jesaja enda poolt ja me leidsime selle vaid kolm meetrit kaugemal paigast, kus leiti varem kuningas Hiskija bulla."

Väike savipitser pole terve, vaid poolik, see on umbes pöidlaküüne suurune ja sajandite jooksul mõistagi parasjagu kulunud. Teadlased arvavad siiski, et sellel oli kunagi kiri "kuulub prohvet Jesajale". Selgelt on näha sõna "Yesha´yahu", mis on heebreakeelne versioon Jesaja nimest. Selle järel on sõna "Nvy". See ei tähenda küll otseselt palju, sest Nvy võiks olla näiteks mõne teise Jesaja liignimi. Ent kui sellele Nvy-le järgneks heebrea tähestiku esimene täht ehk aleph, moodustaksid need kokku sõna "prohvet". Et pitser on kahjustatud, pole teada, mis "Nvy"-le järgnes.

On siiski veel paar põhjust arvata, et see on just Jesaja pitsat. Esiteks on see pärit ajast, mil Jesaja usutavasti elas. Ka leiupaik Hiskija bullast vaid mõne meetri kaugusel viitaks justkui sellele.

Jesaja on üks Vana Testamendi kuulsamaid prohveteid. Ehkki religioossed tekstid ei ole alati muidugi kõige usaldusväärsemad ajalooallikad, näitavad niisugused avastused, et mõningaid selliste kirjutiste osi võib siiski allikatena kasutada.