Tühjad munakoored, rinnahoidjad ja kaugjuhitavad torpeedod olid kõigest mõned vahendid, mida smugeldajad vägijookide üle piiri vedamiseks kasutasid, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Amos Vandeveer ehk Nick oli kogenud salaviinavedaja. Ühel 1926. aasta juuniõhtul sõitis ta Erie järve Kanada-poolselt kaldalt järvele. Paadis oli tal 100 kasti viskit. Kui kõik oleks plaani kohaselt läinud, saanuks Nick peagi hoobelda veel ühe tulutoova salakaubaretkega.

Isegi USA piirivalve kiirete patrulllaevade kauged kontuurid ei hirmutanud teda. Nagu kõik professionaalsed salakaubavedajad, oli Nick retke hoolikalt ette valmistanud. Ettevalmistused hõlmasid ka piirivalve äraostmist.

Tol ööl osutusid Nicki põhjalikud ettevalmistused ometigi ebapiisavaiks.

Saatus soovis nii, et piirivalvur, kes tol ööl valves pidi olema, jäi tööle hiljaks ja nüüd seisis piirivalvelaeva kabiinis üks teine mees, kellele Nick ei olnud altkäemaksu andnud. Terav prožektorivalgus pühkis üle salakaubavedaja pimendatud aluse ja hääl valjuhääldist käskis tal peatuda.

Nick ei allunud korraldusele. Selle asemel pööras ta ringi ja kihutas täiel kiirusel tagasi Kanada-poolse kalda suunas. Piirivalvur asus teda jälitama ja peagi vilistasid kuulid Nicki laeva tekil. Salaviinavedaja jätkas raugematult ja sama tegi ka kuulirahe. Piirivalvelaev oli Nicki omast kiirem ning sõitis temast mööda ja pööras järsult ette.

Aeglustamise asemel haaras Nick roolirattast ja sõitis korraliku kõmakaga otse vastu piirivalve patrull-laeva. Kuni piirivalvurid kokkupõrkest toibusid, tegi Nick täispöörde ja suundus taas Kanada poole.

Mootori möirates jõudis smugeldaja Kanada-poolsele kaldale, kus tema paat liivaseljandikule kinni sõitis. Nick sellest ei hoolinud. Ta oli ohutult koju jõudnud ja võis kergendustundega hingata.

Nicki salakaubaretk oli kõigest üks paljudest, mis aastail 1920–1933 Kanada ja USA piiril aset leidsid. Ühendriikides oli sellal keelatud üle 0,5protsendise alkoholisisaldusega jookide tootmine, müük, ostmine ja tarbimine.

Inimesed jõid aga nagu ei kunagi varem, eriti suurlinnas Detroitis, kus alkoholi tarbimine kujunes peaaegu rahvaspordiks.

Lausa 75 protsenti kogu USA keeluajal sissesmugeldatud vägijoogist voolas läbi tööstuslinna, mis oma asukoha tõttu Detroiti jõel ja Kanada piiril sai musta äri keskuseks.

Loe USA kuiva seaduse aegsest salaviinaärist lähemalt aprillikuu Imelisest Ajaloost!