Ajaloomuuseum kui Eesti rahva ja riigi lugude vestja

Ajaloomuuseumi jaoks on ja jääb kõige olulisemaks meie riigi ning siinsete inimeste lugude jutustamine, kogumine ja säilitamine. Muuseumi roll tänases Eestis on rääkida neid lugusid nii, et need puudutaksid kõiki Eestimaa elanikke sõltumata rahvusest, soost või vanusest. Nii, et need on mõistetavad ja huvitavad meile kui ka külalistele teistest maadest.

Muuseum peab rääkima kõigest, ka neist asjadest, millest ei ole kerge rääkida, võtmesündmustest ja erinevatest valikutest. Maarjamäe lossis uksed avav Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks valmiv näitus seda teebki. Muuseumi tugevus seisneb tema rikkalikes kogudes ning näitusel on plaanis eksponeerida hulgaliselt esemeid. Näitusesaalidesse on arhitektid loonud keskkonna ja õhustiku, mis aitab mõista ja tunnetada erinevaid aegu ja sündmuseid.

Maarjamäe puhul on väga olulisel kohal noori kõnetavad haridusprogrammid, mitmesugused tegevused ja üritused. Kaasaegne muuseum pakub võimalusi osaleda muuseumi tegemistes väga erineval moel - tõsistest teemaõhtutest ja õpitubadest kuni lõbusate pereürituste, uurimistöö ja niisama toreda ajaveetmiseni. Haridusprogrammid, filmiõhtud, elamuslikud perepäevad – kõik see on muuseumielu osa, millega püüame oma muuseumi rikkusi ja teadmisi edasi anda kõikidele külastajatele. Seda nii lossipargis, lossis, filmimuuseumis kui tallihoones.

Väga oluliseks peame seda, et uuenev muuseumikeskkond võimaldab näitustest-üritustest osa saada ka liikumispuudega inimestel, varem oli Maarjamäe lossis liikumine väga raske, kui mitte võimatu.

Lisaks saab Eesti ja muidugi Tallinn juurde uue kultuuriturismi sihtpunkti, kus meie ajalugu ja ka tänapäeva paremini tundma õppida.

Maarjamäe 2018. aastal (animatsioon)

Muuseumit ootavad ees kiired ajad

Muuseumis on elu väga mitmekülgne. Üks pool on see, mis on suunatud publikule ja kõigile nähtav – näitused, üritused ja haridustöö. Teine aga natuke rutiinsem, ent muuseumi kontekstis eluliselt tähtis – teadustöö ja töö kogudega. Need on ju iga muuseumi alustalad. Väga suur töövaldkond on loomulikult näituste ja programmide ettevalmistamine, millega tegelevad inimesed muuseumi erinevatest valdkondadest ja muidugi meie head partnerid.

Ajaloomuuseumis on põnevad ja kibekiired ajad, sest väga palju uut on tulemas. Suurgildi hoones on suveks valmimas näitus reformatsioonist ning asume juba ajusid ragistama uue püsiekspositsiooni osas, sest seegi tahab värskendamist. Suur hulk inimesi on praegu hõivatud Filmimuuseumi ja Eesti Vabariik 100 suurte näitustega ja nendega kaasnevate programmide koostamisega. Omaette põnev teema on nõukogudeaegsete monumentide eksponeerimine Maarjamäe pargis.


Näituste ettevalmistamisega kaasneb hulk erinevaid tegevusi - esemete konserveerimine, juurde kogumine, teistest muuseumidest laenamine, uute interaktiivsete eksponaatide loomine ja palju muud.

Delfis oleva Ajaloomuuseumi keskkonna läbi jõuab lugejate ette mitmeid põnevaid lugusid esemetest, inimestest, ajaloolistest sündmustest, mis on seotud Maarjamäe ja Filmimuuseumi arengutega ning mis mahu tõttu või muudel põhjustel näitustele ei jõua. On aeg avada ka kardinaid muuseumi telgitagustesse: atraktiivne näitus on meie muuseumi ülim eesmärk, kuid paljusid huvitab see, kuidas näitused valmivad, kes on need inimesed nende taga, kuidas jõuavad unikaalsed museaalid lõpuks näitusele, kes on kuulsaimad annetajad jne.

Uksed avatakse juba suvel

Valmimiseni ei ole jäänud enam tervet aastatki. Maarjamäe lossipargi väravad avanevad juba suvel, sest tallihoones teeb uksed lahti Soome 100. sünnipäeva puhul rahvusvaheline näitus „100 Soome asja“.

Oktoobris avame Filmimuuseumi, mis ootab külastajaid uudistama näitusele filmimaailma telgitagustest, toimetama stuudios ja uurima illusioonide ruumi. Meie soov on, et inimesed teaksid, et üsna pea on taas põhjust Maarjamäele tulla - näitustele ja üritustele, või siis niisama lossipargis aega veetma. Kõik on teretulnud!

Maarjamägi 2018. aastal (kaader animatsioonist)