„Kuigi 5G tarbeks pole veel laiali jagatud sageduslubasid 3,5 GHz sagedusalas, võimaldab tehnoloogia areng 5G-d pakkuda ka juba kasutuses olevatel sagedustel. Kasutame selleks innovaatilist tehnilist lahendust ehk nn paindlikku sagedusala jagamist (DSS - Dynamic Spectrum Sharing), mis annab võimaluse pakkuda oma klientidele esimest 5G kogemust juba täna," ütles Telia Eesti tehnoloogiajuht Andre Visse

Hetkel saavutatavad kiirused ulatuvad Telia 5G võrgus kuni 1 Gbit/s. 3,5 GHz ja 26 GHz sagedusressursside lisandudes on võimalik kiirusi kasvatada kuni mitmete gigabittideni sekundis.

Tallinnas avatakse võrk Solarise piirkonnas, Betooni tänaval Ikea lähistel, Kultuurikatla, Linnahalli, Tallink SPA piirkonnas, Telia Sõle tänava kontori piirkonnas, Endla tänava piirkonnas ja Magistrali keskuse piirkonnas.

Pärnus saab 5G kiirusi nautida Rüütli tänaval ja Suur-Jõe tänaval ning Tartus Tähe tänaval ja peagi ka Vanemuise tänaval. Selle aasta lõpuks plaanib Telia oma 5G võrku laiendada 20 asukohani.

Selleks, et Eesti esimest lõppkasutajateni jõudnud 5G-d kasutada, peab kliendil olema uut tehnoloogiat toetav 5G telefon. Kaubavalikus on hetkel 5G toega mitmed OnePlusi, Sony ja Xiaomi mudelid. Samsungi 5G mobiiltelefonid Telia praeguses 5G võrgus ei tööta, õigemini Telia võrk neid ei toeta.

Samuti peab Telia klient oma telefonis kasutama kindlat mobiilse interneti paketti: eraklientide puhul 20GB, 40GB või piiramatu mahuga pakett, äriklientide puhul 28GB, 56GB või piiramatu mahuga pakett. Kõigile nendele Telia klientidele, kes nimetatud mahuga pakette juba kasutavad ning kellel on ka Telia 5G toega nutitelefon, rakendub 5G tehnoloogia kasutamise võimalus automaatselt.

Selle, kas kliendi telefon on parasjagu ühendatud 5G võrku, tunneb ära võrgutunnuse kaudu, mis kuvab telefoni ekraani ülaservas 5G võrgu tähist.

5G tehnoloogia toomisel lõppkliendini on Telia partneriks Ericsson.