Apple kaebas kohtusse Ontarios Kanadas tegutseva taaskasutusfirma GEEP Canada, mis pidi aitama neil keskkonnasäästlik olla (ja ka muidu vanadest seadmetest lahti saada), aga hakkas hoopis salamisi nende arvelt rikastuma, kirjutab The Logic.

Apple palkas GEEP Canada 2014. a novembris, et viimane sadade tuhandete kaupa nutiseadmeid (iPhone-telefonid, Apple Watch-nutikellad, iPad-tahvelarvutid) hävitaks ja väärtuslikud jääkmaterjalid kokku koguks.

Firma töötajad hakkasid aga seadmeid hoopis edasi müüma ning Apple'i andmetel olid juhatuse liikmete sellest teadlikud. Viimased väidavad, et skeemitamist ei toimunud ja nad lõpetasid sala-edasimüüjate tegevuse kohe, kui asjast kuulsid.

Apple saatis ajavahemikus 2015. aasta algusest kuni 2017. aasta lõpuni GEEPile kokku 531 966 iPhone'i, 25 673 iPadi and 19 277 Apple Watchi. Tootja andmetel lahkus ligi 5340 kilo seadmeid GEEPi territooriumilt aga ilma et neid oleks hävitatud. Seadmed müüdi tavalistest taaskäideldud materjalidest kallimalt edasi.

Apple'i esindajad märkasid mingil hetkel, et GEEPi töötajad viisid need peale laos arvelevõtmist edasi kuhugi paikadesse, kus puudus videojärelvalve. Ka jäi 18% seadmetest wifi-võrkudes endiselt aktiivseks.

GEEPi andmetel tegelesid "salakaubandusega" kolm nende töötajat, kelle salatöö tulemusel liikusid need teise taaskäitlusfirmasse Whitby Recycling ja sealt edasi Hiinasse.

Apple nõuab GEEPilt kohtu teel ligi 26,5 miljonit eurot kahjutasu ning salaja müüdud seadmete eest saadud raha pealekauba.

Seadmetootja pahameel on muidugi õigustatud. Selliste heaskiiduta seadmete levik võib kahjustada nii nende keskkonnasäästupüüdlikku mainet kui ka varemkasutatud Apple'i seadmete mainet üldisemalt. Rääkimata sellest, et keegi salaja nende arvelt kasu saab.