Liiklusseaduse üldreegel sätestab, et ühissõidukirada on ette nähtud vaid liinivedu teostavale ühissõidukile, samuti sõitjat vedavale taksole ja sõitjat vedavale bussile. Lisaks võib ühissõidukirajal sõita tööülesandeid täitva eritalituse sõidukiga, täiselektrilise veoajamiga elektrisõidukiga ning muu sõidukiga, kui seda lubab liikluskorraldusvahend.

Jalgratturid võivad seaduse kohaselt sõita ühistranspordirajal vaid juhul, kui selleks annab loa vastav liiklusmärk, millel kujutatud nii bussi kui jalgratast.

Tallinna linnavalitsus ongi nüüd esimesed sellised märgid teekattetähisena maha joonistanud - seda nii Gonsiori tänaval kui Estonia puiesteel:

Rattasõitu lubav teetähis Gonsiori tänaval

"Ratturid lubatakse ühistranspordiga ühele rajale esialgu ainult neis südalinna lõikudes, kus puudub võimalus rattaraja või rattatee rajamiseks - kus puudub puudub selleks vajalik ruum," rääkis Fortele Tallinna Transpordiameti juhataja asetäitja liikluse alal Tarvo Rüütelmaa.

Tema sõnul kanti teekattemärgistus teekattele mai viimasel nädalavahetusel. "Hetkel ongi kavas esimene lõik Gonsiori - Estonia mõlemas suunas," märkis ta.

Äärmiselt keeruline on jätkuvalt jalgrattaga Tallinna kesklinna pääseda mööda Sõpruse puiesteed, Mustamäe teed ning Paldiski maanteed - neil tänavail peab jalgrattur laveerima mööda vägagi ebatasaseid ja tervavate üleminekutega jalakäijate teid või riskima eluga ühistranspordiradade ja tavasõidukite ridade vahel.