USAs on avastatud uue koroonaviirusega nakatatuid kordades rohkem kui üheski teises riigis, nii et pole ime, et ka seal on testidest tubli nappus olnud.

Seda probleemi mahendab veidi esimene vastav kodutest, mille FDA (USA toidu- ja ravimiamet) müügile lubas.

Firma LabCorp pakutav Pixel (jah, nagu Google'i nutitelefoniseeria) maksab 119 dollarit – meie rahas 110 eurot – ja on tellitav otse tootja kodukalt.

Sarnaseid koduteste töötavad välja mitmed teisedki ettevõtted. Kuidas Pixel ruttu müügikõlbulikuks sai? Sest komplektis on ainult testivõtmise varustus ehk pikk pulk, mille ots tuleb korraks ninna pista. Seejärel tuleb pulk kaasasolevasse tuubi panna ja LabCorpi saata, kes testi läbi viib. Positiivne vastus ütleb, et nina omanikul on aktiivne SARS-CoV-2 nakkus.

LabCorpi tootmisvõimekus on madal, nii et firma hoiatab: tellijate seas on eelistatud tervishoiutöötajad ja esmareageerijad.

119 dollarit tundub sellise testi eest suur summa, aga kui testima pääsemine on raske (isegi selgete COVID-19-sümptomite puhul) ja sa kohe pead teadma, siis ilmselt uppuja haarab õlekõrrest.

Arendamisel on ka näiteks vereanalüüsi-põhiseid ja isegi nutitelefoni abi kasutavaid koduteste, aga nende saabumine jääb hetkel tulevikku.