2017. aastal avastatud ning ka Apple'i poolt ametlikult kinnitatud saanud probleemi keskmes on see, et uuemate Apple'i tarkvarauuenduste paigaldamine muudab vanemaid telefone aeglasemaks. Ettevõtte esindajate sõnul tehakse seda, et seadmete eluiga pikendada, mitte neid uusi seadmeid ostma panna.

Esimesed telefonid, millega probleeme täheldati olid iPhone 6, 6s ja SE. Kasutajad nägid, et tarkvarauuendused muutsid telefoni aeglasemaks, aga kui seadmel aku ära vahetati, muutus see aga uuesti kiiremaks. Apple viitabki, et liitium-ioon akud kaotavad ajapikku oma töövõimes ning seetõttu on vaja seadme jõudlust allapoole tuua, et liigset energiatarbimist vähendada.

Kusjuures, sama süsteem on ikka veel kasutusel ning Apple kasutab seda ka kõikide uute telefonide puhul. Näiteks on sellest mõjutatud iPhone X mudelid, millel on uuem tarkvara kui iOS 12.1 või isegi iPhone XR, XS ja XS Max, kui neil on kasutusel 13.1 tarkvaraversioon või sellest uuem.

Nüüd toimib lahendus aga nii, et juhul, kui aku hakkab väsima, antakse kasutajale teada, et tema telefoni energiatarbimist hakatakse optimeerima. Prantslased heitsidki peamiselt ettevõttele seda, et kasutajatele sellekohast teavitust ei tehtud. Lisaks trahvile pidigi Apple nüüd panema oma prantsuskeelsele veebilehele kuuks ajaks teate, kus tarbijaid oma käitumisest teavitatakse.

Oma iPhone'i kohta käivat aku infot ning seda, kas telefon optimeerib seadme võimsust või mitte saavad vähemalt iOS 11.3 kasutajad näha seadete menüüst aku seadete alt. Täpsemalt on võimalik optimeerimisseadeid näha "Battery health" alaosast. Vaikeseadmena peaks see valik olema välja lülitatud, kuid see pannakse automaatselt sisse, kui telefon ootamatult välja peaks lülitama.