Üks põnev küsimus on jäänud aga vastamata: palju maksab Win7 nii-öelda kunstlikult elus hoidmine? Varem me lihtsalt ei teadnud seda, aga nüüd jõudis veebi lugu, mis ka sellele teemale valgust heidab.

Windows 7 pensionile saatmine tähendab, et tootja Microsoft selle jaoks tarkvara-uuendusi ja -parandusi enam ei tee. Neid saab vajadusel siiski lisatasu eest, kui Windows 10-le või mõnele muule opsüsteemile kolimine osutub liiga keeruliseks või kulukaks.

Eraisikul või väikesel firmal sellist probleemi ilmselt ei teki. Laias ilmas leidub aga palju ettevõtteid ja asutusi, mis ei tunne end sugugi mugavalt mõtte ees, et nüüd tuleb kõiki Windows 7-ga seotud masinaid ja arvutivõrke uuendama hakata. Eriti kuna lai maailm pole kaugeltki nii e-meelne ja digihüppe-valmis nagu Eesti on olnud.

Üks asutus – õigemini nende kogum –, mis nõustub vananenud opsüsteemi jätkuvate uuenduste-paranduste eest maksma, on Saksamaa valitsus.

Win7 arvuteid on neil endiselt kasutusel vähemalt 33 000, kui uskuda suurt ärilehte Handelsblatt. Aga mis hullem: valitsusel puudub selge ülevaade, et millises seisus uude Windowsi-ajastusse kolimine üldse on. Kõikide ministeeriumide esindajad pole vastavatele päringutele vastanud.

Näiteks Berliinis on riigitöötajatel arvuteid umbes 85 000 ja ligi veerand (20 000) neist kasutavad endiselt Win7 arvutit.

Suur probleem on muidugi see, et tarkvara ründamise uusi võimalusi leitakse tihtilugu aastaid või isegi mitu aastakümmet peale tootja poolse toe lõppemist. Eri Windowsid on nõrkuste ja vigade otsijatele aga alati magus sihtmärk olnud. Nii et Saksamaa valitsus ei tihka kuidagi Win7 elus hoidmise eest maksmata jätta.

Täna on valitsuse tekitatud Win7-arve juba umbes 800 000 eurot, mis tekitab mõistagi pahameelt nii maksumaksjate kui ka osade poliitikute hulgas. Et aga uude ajastusse kolimine siiski kiiresti ei lähe, kuigi vajadus selleks oli ammu teada, võib uskuda, et lõplik summa saab olema oluliselt kõrgem.

Microsofti kiituseks võib öelda, et see teatas Windows 7 pensionile saatmisest aastaid ette ja on tarkvara toetamist kauem jätkanud, kui algselt plaanis. Samuti pole Windows 7-le lisauuenduste tellimine nii kallis, kui fantaseerida võiks.

ZDNeti osutusel nõustub Microsoft Windows 7 lisatasu eest elus hoidma vähemalt kuni 2024. aastani, hinnad on järgmised:

ekraanitõmmis

Teise ja kolmanda aasta uuendusi saab ainult siis, kui on vastavalt tasutud esimese ja teise aasta eest.