2008-2013 aastate statistilised andmed näitavad, et esimest korda pärast tööstusrevolutsiooni algust 200 aasta eest on hakanud ülemaailmne ebavõrdsus vähenema ning ebavõrdsust mõõtev Gini koefitsient on langenud neil aastatel 67-lt 62-le.

Selle muutuse üheks põhjustajaks on Hiinas ja Indias keskmiste palkade püsiv tõus ning sissetulekute vahe kahanemine paljudes Ladina-Ameerika riikides. Aastatel 2008-2013 on kahanenud ka äärmine vaesus ja maailmas on üha vähem neid, kes elavad päevas vähem kui 1,90 dollariga.

Rootsi teadusblogi Ekonomistas seadis hiljuti kahtluse alla üha suureneva majandusliku ebavõrdsuse teooria, analüüsides rikkuse koondumist läänemaailma. Ehkki blogi poolt analüüsitud andmete kvaliteedis võib mingil määral kahelda, on siiski huvitav teada, et selle uuringu põhjal rikkuse kontsentratsiooni selget suurenemist pole viimastel aastatel näha. Tõendeid ülemaailmse majandusliku ebavõrdsuse vähenemise kohta on veelgi.

Isegi veebisait Our World in Data, mida haldab Oxfordi Ülikooli majandusteadlane Max Roser, teatas hiljuti vähenenud globaalsetest erinevustest. Ta võrdles maailma iga kümnenda rikkaima ja vaeseima inimese sissetulekuid ning väitis, et sissetulekute vahe aastatel 2003–2013 on vähenenud.

Kahanenud ebavõrdsus ei tähenda muidugi seda, et ebavõrdsus oleks maailmast kadunud, kuid positiivne on see, et väga pikka aega kestnud negatiivsed näitajad on paranemas.