Norra uurimisalusel REV Ocean töötavad sukeldujad läksid uudistama Ørstafjordeni lähedal olevat II maailmasõja aegset laevavrakki, kui järsku nägid nad mulli mööda triivimas. Nad uurisid seda taskulambiga ning nägid seal sees tumedat massi. Lähemal uurimisel selgus, et kera sees olid peidus kalmaarid, keda oli seal sadu või isegi tuhandeid.

Tegemist ei ole ülemäära haruldase nähtusega - sarnastest suurtest tarrendunud keradest on teateid ka Hispaanias, Prantsusmaal ja Itaalias. Teada on ka, et nähtust on täheldatud vähemalt 30 aastat tagasi.

DNA analüüsid on näidanud, et munad kuuluvad valdavalt Illex coindetii nime kandvale liigile. Seda liiki on täheldatud mõlemal pool Atlandi ookeanit. Kuigi hetkel kinnitust ei ole, viitab värskelt leitud moodustis samuti just sellele liigile. Tõsi, tundub, et see on suurem kui seni nähtud kehad - tavaliselt jääb nende läbimõõt umbes meetri ringi, kuid sel korral tundub mull umbes sama suur kui sukelduja, ulatudes seega tõenäoliselt läbimõõdult üle meetri.

Kalmaariuurija Halldis Ringvold seletas Live Science'ile, et kera sees olev tume mass on tõenäoliselt emasolendilt pärinev tint. "Video lõpus on aga võimalik näha ka päris kalmaarimune. Need on väikesed, ümarad ja läbipaistvad," selgitas Ringvold. Illex coindetii on keskmiselt 0,2 cm läbimõõduga ning emased munevad 50 000 kuni 200 000 muna.

Kalmaaridel on kaks alamseltsi - Myopsina ja Oegopsina. Just viimased on tuntud mullilaadsete moodustiste tekitamise pärast. Samas on ka selles alamseltsis liike, kelle puhul veel sarnaseid mulle pole täheldatud, kuid teadlased tegelevad Huge Spheres (eesti k. suured kerad) projekti raames nende kaardistamisega. Seega on kõik teated veealustest mullidest väga oodatud.