Skype’i kunagised asutajad investeerisid Ambient Sound Investments (ASI) kaudu laadimistaristu rajamise ja elektriautode rendiga tegelevasse Elektritransport OÜ-sse.

Investeeringu maht ületab 0,5 miljonit eurot ning see raha suunatakse järgmise põlvkonna laadimisvõrgustiku rajamisele Eestis. Veel tänavu peaks Elektritansport paigaldama 10 uut kiirlaadijat, millel on ka CCS standard.

Elektritransport OÜ laadijad saavad olema kiiremad kui tänased ELMO võrgus olevad laadijad, võimaldades kuni 30% kiiremat laadimist.

Esimesed uute laadijate asukohad avalikustatakse peatselt. Lisaks on hetkel käimas kampaania, mille raames paigaldab Elektritransport loetud arv laadijaid atraktiivsetesse asukohtadesse tasuta.

Seda on plaanitud teha vaid algusfaasis, seega tasuta laadijast huvituvatel ettevõtetel tasub võtta ühendust ja oma huvi üles näidada.

Laadimispunktide avamine on veninud

Elektritransport OÜ tegevjuht Raul Potissepp tõdeb, et mitmel põhjusel on plaanid veidi venima jäänud: juba jaanuaris kirjutasime ettevõtte plaanidest Tallinna kiirlaadijad püsti panna, aga uudiseid pole siiani tulnud.

Suvel tuli hea uudis, et Elektritransport võttis enda hallata Tallinna T1 Malli keskkiired laadijad. Laadimine seal on veel tasuta, aga enam mitte anonüümne: see võimaldab koguda andmeid tegeliku kasutusvajaduse kohta.

Juttu oli, et juba kevadel saavad valmis esimesed kiirlaadijad ja kohad avalikustatakse. Mis te olete viimase poole aastaga jõudnud ära teha? Kas mõni laadija on juba avatud?

Poole aastaga on kindlasti tööd tehtud palju. Asukohtade osas on läbirääkimised väga mitmete osapooltega lõpusirgel ning saame need avalikustada kui lepingud juristide poolt komakohani üle vaadatud.

Lisaks asukohtadele tegelesime ka investeeringu kaasamisega, et saaksime laadijaid finantseerida. Klapp oli kõige parem just Skype’i asutajatega kuna nemad mõistsid elektro-mobiilsuse potentsiaali kõige paremini.

Kahjuks tõesti on laadimispunktide avamine veninud ja põhjuseid on palju. Oleme positiivselt meelestatud ja usume, et häid uudiseid laadijate avamisest hakkame avaldama juba üsna peatselt! Palume veel kannatust.

Rohkem kui 0,5 mln eurot kõlab ju jube uhkelt. Kui suur investeering tuhandetesse ümber arvutatuna? Mis on teie plaan selle kasutamisel?

Täpne investeeringu summa on 550 000 eurot. Investeeringu eesmärk on ettevõtet arendada ning laiendada laadimisvõrgustikku.

Tänane suurim probleem on CCS laadijate vähesus Eestis ning esmane rõhk ongi uute kiirlaadijate avamisel. Sellest johtuvalt panustame ennekõike „rauda“ ehk laadijatesse.

Mis maksab üks kaasaegne laadija, mida paigaldate? Kersna käis ETV saates “100 aastat siia -sinna” välja summa 55 000 eurot. Aga tegelikult?

Olles ise Audi Tallinna esindusele müünud ca 20 000 eurot maksva 50kW kiirlaadija, oli huvitav teada saada, et see on üle 50 tuhande euro vääriline laadija (vaata kaanepilti).

Kersna saatelõiku oli valus vaadata, sest seal esitati mitu väga kahtlast väidet. Avalikud vahelduvvoolu (kuni 22kW) laadijad maksavad kõigest mõni tuhat eurot. Kodulaadijate hinnad algavad viiesajast eurost.

Lubate, et kampaaniakorras panete üles ka tasuta laadijaid. Kuhu tulevad tasuta laadijad ja kui palju neid on? Ning miks olete otsustanud tasuta laadijaid üldse paigaldada?

Elektritransport OÜ usub elektromobiilsusesse ja samuti usuvad sellesse meie investorid. Elektriautodega on seotud palju müüte (viidatud Kersna saadegi on sellest näide) ja turg pole veel välja kujunenud. Ettevõtted ei ole veel ise valmis investeerima laadimistaristusse.

„Tasuta laadija“ saab olema meie silmis paljudele ettevõtetele nende esimene kokkupuude elektriautode laadimisäriga.

Laadimisäri on palju paindlikum tanklaärist sest laadija ehitus on hulka soodsam. Usume, et tulevikus võiks iga burksiputka, kaubanduskeskus või muu ettevõte panna enda parklasse laadija, et klientidele lisamugavust pakkuda.

Selle mudeliga toimetab näiteks T1 Mall of Tallinn. Pilootprojekti raames tahame näidata, et laadimistaristu on ettevõtetele mõistlik investeering.

Kuhu need laadijad tulevad täpselt, on täna siiski veel vara öelda: uudis, et kampaaniakorras võib paigaldada tasuta laadija, on olnud avalik kõigest mõni tund.

Lugu ilmus SIIN