Huawei asepresident Catherine Chen ütles eilsel pressikonverentsil, et Hongmeng ei ole mõeldud nutitelefonidele ning Hiina tootja plaanib jätkata Androidi kasutamisega. Kas selline sõnavõtt oleks samal kujul toimunud ka juhul, kui ameeriklased ei oleks oma sanktsioone leevendanud, me kahjuks teada ei saagi.

Ettevõtte juhatuse liige Liang Hua kasutas eelmisel nädalal TechNode'iga rääkides oluliselt pehmemaid sõnu ning ütles, et ettevõte pole "veel otsustanud, kas Hongmengist saab arendada tuleviku nutitelefonides kasutatava operatsioonisüsteemi." Samal ajal rõhutas ta aga ka toona, et ettevõtte esimeseks valikuks on hetkel Android.

Hua sõnul hakatakse Hongmengi süsteemi kasutama hoopis asjade internetti ühenduvatel seadmetel, Chen aga viitas, et seda hakatakse kasutama tööstuslikel seadmetel

Alles kuu aega tagasi räägiti hoopis teist juttu, Huawei kommunikatsiooniosakonna asejuht Andrew Williamson ütles näiteks toona Reutersile, et juhul kui Android seadmetest keelatakse, ollakse paari kuu jooksul valmis uue operatsioonisüsteemi turule toomiseks. "Me oleme küll väga õnnelikud, et oleme Androidi-pere osa, aga Hongmeng on juba testimisel, seda peamiselt Hiinas," ütles Williamson toona.

Kogu olukord illustreerib suurepäraselt seda, millistes sogastes vetes Huawei hetkel äri tegema peab - kui maikuus lisati ettevõte USA-s musta nimekirja, siis juba kaks kuud hiljem teatas USA president Donald Trump taas rõõmsalt, et Hiina suurfirma ja USA tootjad võivad jälle omavahel äri teha.

Sellised lühikeses ajaruumis kehtestatud äärmuslikud ootamatused ärile ja arendustegevusele hästi ei mõju. Kuid suure tõenäosusega on Huawei nüüd olukorrast õppinud ning tegeletakse üha enam sellega, et ka probleemsetes olukordades oleks varusüsteemid ja -lahendused olemas.