Ärevil külaelanikelt kümneid teateid saanud kohalikud võimuesindajad avaldasid teadaande, milles palusid kujunenud olukorra pärast vabandust ja selgitasid, et tavatu värvuse põhjustas veepuhastusjaama pumba rike, mille tagajärjel sattus jaotuspaaki liiga palju naatriumpermanganaati.

Samuti kinnitati teadaandes, et imelikust värvusest hoolimata on vesi joomiskõlbulik ja ohutu, kuna laboratoorsete analüüside kohaselt ei ületanud naatriumpermanganaadi osakaal vees USA keskkonnakaitseameti EPA terviseriski-juhendis sätestatud ohu-piirmäära.

Coal Grove’i veepuhastusjaama haldava ettevõtte esindaja selgitas ajakirjandusele, et kui muidu tarvitatakse puhastusjaamas igapäevaselt vaid umbes kolm kilo naatriumpermanganaati, sattus ainet asula veevärki seekord ligi 50 kilo ja see värviski vee roosaks. Samas rõhutas esindaja, et ka kemikaali taoline oluliselt suurem osakaal joogivees pole siiski tervisele ohtlik.

Naatriumpermanganaati kasutatakse raua ja magneesiumi kõrvaldamiseks veest. Elemente oksüdeerides muudab kemikaal need suuremateks osakesteks, mida on võimalik filtrite abil veest eemaldada enne, kui need torustikku pumbatakse.

Coal Grove’i veepuhastusjaam uhtus kogu veevärgi 3. juunil küll korduvalt läbi, kuid jaama esindajad nentisid, et torudes võib siiski veel lõiguti voolata roosat vett. Elanikel soovitati veel seni kraanist joosta lasta, kuni värvus kaob.

"Kui teie kraanidest tuleb roosakat vett, jätke torude läbiuhtumise jätkamiseks vesi voolama. Kuni vesi pole muutunud värvituks, soovitame vältida pesu pesemist," toonitasid Coal Grove’i omavalitsuse esindajad avalikus teadaandes.

Ehkki ametnikud kuulutasid roosa kraanivee joomiskõlbulikuks, on suurem osa elanikest öelnud, et eelistavad siiski olukorra normaliseerumiseni kasutada joogiks pudelivett.