NASA teadlased ja teised kosmoseagentuurid on juba pikka aega tegelenud selliste asteroidide uurimise ja Maa nende eest kaitsmisega, viimane näide sellisest tegevusest on suur simulatsioon, mis Ameerika Ühendriikides läbi mängiti, mille käigus tabas New Yorki tohutu asteroid, mis linna hävitas.

Vaatamata pikaajalistele uuringutele ja kaitsetegevuse planeerimisele on Maa kaitsmine siiski keeruline - paljud asteroidid on tumedad, väikesed, kiired ja raskesti märgatavad ning kujutavad seega Maale jätkuvat ohtu.

On äärmiselt oluline, et me tuvastame meie läheduses võimalikult palju asteroide, sest kui me ei leia ühte, mis on kokkupõrkesuunal Maaga, võivad tagajärjed olla kohutavad. Viimane suur asteroidi kokkupõrge Maaga oli 2013. aastal (vt Tšeljabinski meteooriplahvatus). NASA administraator Jim Bridenstine märkis hiljuti, et sellise magnituudiga kokkupõrge võib juhtuda iga 60 aasta tagant.

Sellise ohu vastu võitlemiseks tellis USA Kongress 1998. aastal uuringu, mille eesmärk oli kaardistada kõik üle kilomeetrise läbimõõduga asteroidid, mis Maale ohtu võiks kujutada. Uuring lõpetati 2005. aastaks ning hiljem telliti juurde ka väiksemaid taevakehasid puudutavad uurimused. Nii teatatigi 2013. aastal, et leitud on vähemalt 10 000 Maad potentsiaalselt ohustavat taevakeha.

Värskes teadaandes andsid NASA ja Euroopa kosmoseagentuur ESA teada, et praeguseks on selliste taevakehade hulk kahekordistunud. Kokku on nüüd avastatud 20 022 asteroidi, millest lausa 731 on avastatud selle aasta jooksul. Lisaks asteroididele teatati värskes teadaandes, et Maa läheduses asub ka 107 komeeti.

Risk õnneks ülemäära suur ei ole ja päris seda ei tasu karta, et 20 000 asteroidi meile hommepäev kaela sajaks, riskinimekirja kuulub nendest praeguse seisuga vaid 851 tükki.