USA Föderaalne Kaubanduskomisjon (FTC) on uurimas Facebooki privaatsusprobleeme ning tõenäoliselt ootab sotsiaalmeediahiiglast rikkumiste eest tohutu trahv. Eile paljastas ettevõte ise, et nad on arvestanud vähemalt 3 kuni 5 miljardi USA dollari suuruse trahviga.

Tegemist oleks rekordtrahviga, mis FTC kunagi tehnoloogiaettevõttele on määranud. Läbirääkimised trahvi suuruse üle on komisjoni ja Facebooki vahel kestnud juba kuid ning tüliõunaks oli vähemalt esmalt 2011. aastal toimunud privaatsusnõuete rikkumine, mille eest FTC Facebookile trahvi määrata tahtis.

Eelmisel aastal algatas komisjon aga veel ühe uurimise, sel korral Cambridge Analytica skandaali valguses. Briti konsultatsioonifirma kogus kasutajate andmeid ilma nendepoolse nõusolekuta ning on spekuleeritud, et just nende loodud valijaprofiilide loomine oli aluseks president Donald Trumpi kampaaniavõidule. Lisaks sellele tabas Facebooki andmeleke, mille käigus lekkisid lausa 50 miljoni inimese andmed. FTC-le see kõik meeltmööda ei olnud.

Kannapööre trahvipoliitikas

Kui Facebook tõesti hiigeltrahvi saaks, oleks tegu täiesti uue käiguga USA käitumises - kui siiani on suurriiki nii riigisiseselt kui ka teiste riikide poolt kritiseeritud seetõttu, et tehnoloogiaettevõtetel lastakse teha, mis neile pähe tuleb, siis nüüd tundub, et hakatakse korda majja lööma. Omal kohal on siin loomulikult ka president Trump, kes internetihiidude suhtes üpris kriitiline on ning tihti oma õigust taga nõuab.

FTC seni suurim tehnoloogiaettevõttele määratud trahv pärineb 2012. aastast, kui Google'ile määrati jälgimistööriistade väärkasutamise eest 22 miljoni USA dollari suurune karistus. "FTC tegevus on tegelikult sunnimeetodite rakendamise poolest äärmiselt piiratud, kuid Facebooki juhtumi puhul on avalikkus nende poolel," selgitas Justin Brookman, endine FTC ametnik NY Timesile.

Kriitikud aga väidavad, et trahv on liialt väike ning Facebooki peaks tabama ulatuslikumad sanktsioonid. Ettevõtte aastakäive on 56 miljardit USA dollarit ning selle kõrval on 5 miljardit dollarit tõepoolest üpris väike summa. "See trahv on ju täielik nali - parkimistrahv demokraatia õõnestamise eest," kirus Open Markets Institute'i nime kandva mõttekoja liige Matt Stoller.

Facebook jagas värskelt infot oma majandustulemuste kohta - ettevõtte käive tõusis selle aasta kvartalis 26 protsenti. Kasum langes, kuna ettevõte pani FTC trahvi tasumiseks raha kõrvale. Lisaks sellele on firmal lausa 40 miljardi USA dollari väärtuses reserve.

Facebooki teenuseid - Facebooki, Messengeri, Instagrami ja WhatsAppi kasutab ettevõtte sõnul maailmas kokku 2,7 miljardit inimest. 1,56 miljardit inimest kasutab Facebooki iga päev, see on 8 protsenti rohkem kui aasta tagasi.

Facebooki juht Mark Zuckerberg on hiljuti teatanud, et sotsiaalmeediaplatvormi ootavad suured muudatused ning privaatsus muutub platvormil senisest olulisemaks.