Kuigi hetkel suudeti 3D-printida vaid umbes jänese südame suurune organ, loodavad teadlased, et tulevikus saaks selliseid elundeid luua ka inimeste tarvis.

Vaatamata oma suurusele, on aga ka seekordne süda märkimisväärne teaduslik saavutus. "See on esimene kord, kui keegi on edukalt kavandanud ja printinud terve südame, koos seal asuvate rakkude, veresoonte, vatsakeste ja kambritega," selgitas teadlasterühma juhtinud Tal Dvir.

Tal Dvir 3D-prinditud südant käes hoidmas

Dviri sõnul on varasemalt küll suudetud südame struktuuri 3D-printeri abil luua, kuid siiani ei ole seda suudetud teha elus rakkude ning veresoontega. Selleks, et sarnaseid südameid saaks kasutada inimestel, on vaja teha aga veel tükk tööd. Esiteks tuleb südamed saada toimima - kuigi rakud on võimelised kokku tõmbuma, puudub neil hetkel võimekus verd pumbata. Eeldusel, et see mure lahenduse saab, näeb Dvir, et südameid võiks loomadel kasutama hakata juba lähima aasta jooksul.

Teine mure puudutab hetkel kasutatavate teistelt inimestelt pärinevate siiretega kaasnevat põhiprobleemi - vahel ei võta inimkeha siirdatud organit omaks ning seega on siirdamine sisuliselt mõttetu. Dviri sõnul aitaks selle mure lahendada patsiendi enda koe kasutamine.

3D-prinditud süda

Veel on probleemideks südame inimsuurusesse saamine ning väikeste veresoonte 3D-printimine. Dviri sõnul on aga ka need mured lahendatavad, sest kuigi praegu prinditud süda oli oma olemuselt primitiivne, kasutataks inimsüdamete printimiseks laias laastus sama tehnoloogiat. "Ehk on kümne aasta pärast organiprinterid igas korralikus maailma haiglas ja selliseid protseduure tehakse rutiinselt," avaldas Dvir lootust.