"Tegemist on esimese korraga, kui Hiinast on leitud müütiline surematuse eliksiir," ütles kohalikule uudisteväljaandele Xinhua Hiina kultuuriväärtuste- ja arheoloogiainstituudi juht Shi Jiazhen. Tema sõnul võimaldab eliksiir rohkem teada saada selle kohta, mida muistsed hiinlased täpselt surematuseks pidasid ja kuidas selle poole püüdlesid.

Kui algselt pidasid arheoloogid lõhna järgi leidu lihtsalt alkoholiks, siis hilisem laborianalüüs, mille eesmärk oli välja selgitada, mis alkoholiga täpselt tegu on, näitas, et vedelik koosneb suures osas kaaliumnitraadist ja aluniidist. Esimest kasutatakse tänapäeval eri valdkondades - ilutulestiku valmistamiseks, väetisena kui ka näiteks toidupaksendajana, aluniit on aga sulfaatne mineraal, millel otsest otstarvet ei olegi.

Väljakaevamisi juhatanud arheoloog Pan Fushengi sõnul on mõlemad koostisained muistsetes taoistlikes tekstides välja toodud kui surematuse garanteeriva võlujoogi moodustavad ained. Lisaks nendele kasutati muistsetes Hiina ravijookides ja eliksiirides näiteks veel kulda, nefriiti, elavhõbedat ja arseeni. Ilmselt pole vaja öelda, et tihti tõid sellised, igavest elu lubavad eliksiirid, kaasa hoopis surma.

Kokku leiti Lääne-Hani dünastia aegsest (202 aastat e.m.a. - 8 m.a.j) hauakambrist umbes 3,5 liitrit "imeomadustega" vedelikku. Lisaks pronksist anumasse peidetud eliksiirile leiti hauakambrist leiti veel hunnik värvilisi savipotte ning nefriidist ja pronksist esemeid. "Hauakamber võimaldab meil paremini mõista Lääne-Hani aegsete ülikute elu ning nende matmiskombeid," ütles Pan Fusheng.