Nimelt oli mehel ekstreemne hüpertriglütserideemia vorm, mis tähendab, et patsiendi veres oli liiga palju energiat säilitava rasvhappe - triglütseriidi - molekule. Selle tulemusel muutuski veri paksuks ning valgeks.

Kui tavalisel inimesel on triglütseriide tase veres vähem kui 150 milligrammi detsiliitri kohta ning kõrgeks peetakse juba 500 milligrammist näitu, siis kõnealusel patsiendil oli triglütseriidide hulk veres umbes 36 korda kõrgem - arstid mõõtsid triglütseriidide tasemeks 18 000 milligrammi detsiliitri kohta.

Tavaliselt ravitakse hüpertriglütserideemia juhtumeid plasmafereesi nimelise protsessi abil - patsiendi kehast eraldatakse vereplasma, puhastatakse see üleliigsetest toksilistest ühenditest (näiteks triglütseriididest) ning suunatakse puhas vereplasma patsiendi kehasse tagasi. Kui aga Kölni Ülikooli haigla arstid üritasid sel korral uskumatult suure triglütseriidisisaldusega verd puhastada, läks nende plasmafereesimasin mehe ülitiheda vere tõttu rikki ning seda lausa kaks korda.

Teadlaste sõnul oli sellise ülikõrge triglütseriiditaseme põhjuseks mehe ülekaalulisus, tema söömisharjumused, keha suutmatus insuliini taluda ning tõenäoliselt ka veel pärilikud soodumused. Kõige tipuks oli mehele välja kirjutatud diabeediravim, kuid ta ei võtnud seda regulaarselt.

Kuna plasmaferees ei tulnud kõne alla, pidid arstid pöörduma iidsete ravimeetodite poole ning lasid mehel hoopis aadrit. Kuigi aadri laskmine pole imeravimeetod, milleks seda kunagi peeti, on sel ka tänapäeval veel omad rakendusviisid - näiteks on see hea meetod ülikõrge triglütseriiditasemega verega patsiendi elu päästmiseks.

Pärast viit päeva aadrilaskmist hakkasid mehe sümptomid taanduma ning tervis paranema. Kokku kogusid arstid aadrilaskmise käigus kaks liitrit mehe verd, mis asendati punaste vererakkude kontsentraadi, külmutatud vereplasma ning füsioloogilise lahusega abiga.

Arstid koostasid oma kogemuse põhjal ka juhtumianalüüsi, mille eesmärgiks on aidata kaardistada aadrilaskmise võimalikku kasutegurit ka tänapäeval. Analüüs avaldati teadusžurnaalis Annals of Internal Medicine.