Uue põrguti ehitamise üle on arutatud juba 2014. aastast - kokku kuulus kõiksugu arutlusgruppidesse üle 1300 inimese. Nüüd on töö tulemusel ka midagi valminud.

Kokku on pandud esialgne kavand, mis näitab, et ringikujulise osakestekiirendi ümbermõõt saab olema 100 kilomeetrit - võrdluseks Suure Hadronite Põrguti ümbermõõt oli "vaid" 27 kilomeetrit. Lisaks sellele, et osakestel on liikumiseks pikem tee, on uus kiirendi ka vanast umbes kuus korda võimsam.

Uus kiirendi oleks eelmisest mitu korda suurem

CERN-i teoreetilise füüsika osakonna juhataja Gian Francesco Giudice on uue kiirendi ehitamine tõeliselt suur samm. "See on võrreldav sellega, et inimesed hakkaks praegu Marsile mineku asemel planeerima hoopis reisi Uraanile," ütles ta. Kuna Tuleviku Ringpõrguti on suurem, loodavad teadlased, et selle abil jõutakse jälile ka näiteks Higgsi bosoni saladustele, mida Suur Hadronite Põrguti pole siiani võimaldanud.

Kiirendi eest tuleks välja käia pirakas ports raha - esialgse hinnangu kohaselt läheks projekt maksma umbes 21 miljardit eurot. Frankfurdi süvauuringute instituudi teoreetiline füüsik Sabine Hossfelder ütles Nature'ile, et ehk oleks seda raha mõistlikum kasutada näiteks Kuu tagaküljele raadioteleskoobi rajamiseks.

Kindel on aga see, et ehitustööd uue osakestekiirendi kallal ei hakka veel nii pea. CERN plaanib Suurt Hadronite Põrgutit kasutada veel mitu aastakümmet, kõige varem võiks tööd uue kiirendi kallal alata 2040. aastal.