Düsmorfia on vaimne häire, mille all kannataval inimesel on kinnisidee ja võimendatud arvamus, et tema keha või mõni tema kehaosa on inetu või vigadega. Snapchati düsmorfia tunnuseks ongi seega oma kehaosade või näo kehvemaks pidamine võrreldes Snapchati filtrite abil saavutatuga.

Kuigi see ei tähenda, et inimesed käiksid ilukirurgide juures nõudmas Snapchatist tuntud kiisuvurrusid või pehmeid lontis koerakõrvu, võimaldab Snapchat inimestel näha, missugune oleks nende nägu kitsamana, silmad suuremana või huuled täidlasemana.

Täpselt sellised nõudmised on JAMA Facial Plastic Surgery nimelises publikatsioonis avaldatud teadusartikli hinnangul äpi tõttu suurenenud. "See on ohtlik trend, kuna inimeste poolt soovitu on tihti saavutamatu, kuna filtrid ei kajasta kuidagi reaalsust," kirjutasid Bostoni Ülikooli teadlased artiklis. "Selliste filtriga piltide laialdane levik võib inimeste enesehinnangule hävitavalt mõjuda, kuna võrreldes muudetud pilte enda väljanägemisega tuntakse end väärtusetult. See omakorda võib viia keha düsmorfilise häireni (BDD)," kirjutasid arstid.

BDD all kannatavate inimeste jaoks on nende keha kinnisidee ning selle tulemusel võidakse isegi depressiooni langeda või ärevushäireid kogeda. Häiret on võimalik ravida kognitiivse käitumisteraapia või retseptiravimite abil.

Tegemist ei ole esimese sellise uurimusega, mis seob omavahel selfie-d ja ilukirurgia. Varasemad uurimused on näiteks väitnud, et ilukirurgi juurde tuleb järjest enam inimesi, kuna esikaameraga tehtavate piltide kõverpeegli-efekti tõttu tundub inimeste nina tavaeluga võrreldes ebaproportsionaalselt suur.