Rühm Peruu teadlasi kasutas 3D-skännereid, koetabeleid ja eeskujuna ­tänapäeva naise nägu ning esitles ­viimaks enda ettekujutust sellest, milline võis välja näha jõukas 40–50aastane naine, kes elas 4500 aastat tagasi, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Kesk-Peruust 2016. aasta kevadel haua­­kambrist leitud naise luustik oli väga hästi säilinud tänu kangastele, millesse ta oli enne matmist mähitud. Leidmisest saadik olid teadlased teinud kõik selleks, et õblukese naise luustikust ja tekstiilidest võimalikult palju infot saada.

Skeleti põhjal järeldati, et naine oli umbes 1,5 meetrit pikk, paremakäeline ja tegi peamiselt kehalist tööd, kuigi hauapanuste järgi hinnates kuulus ta suure tõenäosusega ühiskonna kõrgemasse sotsiaalsesse kihti.

Ka naise näojoontes üritasid teadlased selgusele jõuda. Projekti jaoks skanniti tema kolju kolmemõõtmelisena ning ­koljule lisati digitaalselt rasva-, naha- ja lihaskihid varem koostatud andmetabelite põhjal. Lõpuks võrreldi saadud nägu praegusajal elava ja samasse vanuse­rühma kuuluva Peruu naisega ning tehti parandusi.

Projekti viimane osa sai aga kriitika osaliseks, kuna rekonstrueeritud nägu peetakse liiga ilusaks – selle lõug on kolju suhtes tavapärasest kitsam.

Ameerika vanim linn

Naise luustik leiti Kesk-Peruu vanaaja linnast Caralist. Linn oli Norte Chico kultuuri suurim ning seda peetakse Ameerika vanimaks. Norte Chico kultuur eksisteeris umbkaudu aastail 3500 kuni 1800 eKr ja jättis endast maha palju rajatisi, näiteks püramiidid.

Norte Chico varemetest ei ole leitud kaitse­­rajatiste jäänuseid, mis arheoloogide sõnul viitab sellele, et tegu oli rahumeelse rahvaga. Rahvas elatus kalapüügist ja maa harimisest, näiteks kõrvitsa ja rullkõrvitsa kasvatusest.

Töö käik

Kõigepealt kolju skänniti, et sellega saaks edasi töötada digitaalselt. Tumedad plekid on kas riidekoe­jäänused kangastest, millesse naine enne matmist mähiti, või koljust puuduvad osad.

Seejärel lisasid teadlased koljule sektsioonide kaupa naha, lihaste ja rasva kihte.

Rekonstrueeritud näo elavamaks muutmiseks võrreldi seda tänapäeva naise näoga.