Kuigi ühtki turvapuudust sellest ekspertide sõnul ei tulene, ootab lahendamist hoopis teine probleem – kaks aastat tagasi anti välja sadu tuhandeid väikese veaga ID-kaarte, mis e-hääletamise tarkvaraga ei tööta, kirjutab Geenius.ee.

“Hetkel on kuuekohaline arv inimesi, kellel on selline ID-kaart,” oskab e-hääletamise juht Tarvi Martens öelda.

Vana viga, mis mujal ennast näole ei andnudki, on nüüd tagasi

Nimelt andis Sertifitseerimiskeskus paar aastat tagasi välja sadu tuhandeid isikut tõendavatele dokumentidele mõeldud sertifikaate, mis ei vastanud rangelt võttes standardile. 2015. a sügisel ilmnes, et selle vea tõttu võivad need ID-kaardid hakata Google Chrome'i veebibrauseris autentimisel või digiallkirjastamisel tõrkuma.

“See on see sama vana asi,” kinnitab Martens ja lisab, et tegelikult töötab Chrome’is selline kaart siiamaani ilusti. Tema sõnul ei häiri too ID-kaardi sertifikaadis olev väike standardist kõrvalekaldumine tegelikult mitte ühegi e-teenuse kasutamist.

Peale ühe. Praegu plaani järgi kasutusse tulev e-hääletamise server sellise sertifikaadiga ID-kaarte ei tunnista. Martensi selgitusel ei ole probleem nn klienditarkvaras – see on programm, mille inimene e-hääletamiseks oma arvutisse loeb – vaid just serveris.

Praegu on Martensi sõnul plaanis teha vahehindamine jaanipäeva paiku, kui peaks olema selge, kui kaugele uue tarkvara arendamisega jõutud on ja kas selle jõuab tänavu kasutusele võtta. Varuvariandiks jääb vana tarkvaraga ka tänavu läbi ajamine.