Ministri sõnul on liikmelisus vajalik, et meie ettevõtjail oleks suurem võimalus CERNi hangetes osaleda. Liikmestaatus tähendab umbes 1,4 miljoni eurost kulu igal aastal, kusjuures erinevalt Euroopa Kosmoseagentuurist, kus liikmesriikidele tagatakse teatud mahus hankeid, puudub CERN-is kindel tagastus ehk hanked on suunatud kõigile liikmesmaade ettevõtjatele.

Eesti on Euroopa Tuumauuringute Organisatsiooniga olnud seotud juba 1996. aastast. Peamiselt on CERN-i eksperimentides ja uuringutes osalenud meie teadlased ja insenerid. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium küsitles veebruaris 41 ettevõttet, kellest 38 märkisid, et nad oleks CERN-i hangetel osalemisest huvitatud. Peamiselt olid huvitatud IT ja elektroonika ettevõtted, märkis Palo.

"Sellest ajendatult oleme teinud CERN-iga liitumiseks eelarve taotluse rahandusministeeriumile. Lisaks arutab liitumist tuleval nädalal ka Teadus- ja Arendusnõukogu (TAN)," ütles minister. Kommenteerides CERN-ist saadud küllakutset, märkis Palo, et visiit oleks mõttekas teha alles aasta pärast, et see korralikult ette valmistada. "Arvan, et kui eelarveläbirääkimised on peetud ja TAN-ist otsus käes, võiks ette võtta ka CERN-i külastuse. Seda aga juba koos meie ettevõtjatega ning ilmselt tuleva aasta algul, kuna selle aasta visiitide graafik on juba väga tihe seoses nii ettevõtjatega plaanitud visiitide kui ka Euroopa Liidu eesistumisega. Kui minna koos äridelegatsiooniga CERN-iga tutvuma, siis vajavad ka ettevõtjad selleks ettevalmistusaega," ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister.

Euroopa Tuumauuringute Organisatsioonis (teise nimega Euroopa Tuumauuringute Keskus) on rahvusvaheline organisatsioon, mis haldab maailma suurimat osakestefüüsika laborit. CERN asutati 1954, see paikneb Genfi lähedal Šveitsi-Prantsuse piiril. Organisatsioonil on 22 liikmesriiki. CERN-i rahvusvaheliste suhete osakonna delegatsioon külastas eelmise aasta mais Eestit, et tutvuda Eesti tööstuse, teaduse ja otsustajate ringiga ning luua otsekontaktid võimalikeks liitumisläbirääkimisteks.

Allikas: BNS/ERR Novaator