Ootasime kaua Samsung Galaxy Note7-t, aga me kõik teame, kuidas see lõppes.

Muidugi võiks ka oodata Apple'i iPhone 7 Plusi, mille saab kätte napilt kolmekohalise summa eest eurodes, kuid tahaks suurt ekraani (ja miks mitte samuti kahe kaameraga) natuke odavamalt. Huawei on siin abikäe ulatanud Mate 9 näol, kirjutab AM.ee.

Raske, metallkorpusega telefon on vana tuttav - millegipärast pole Huawei selle disaini muutnud eriti ei üle-eelmise põlvkonna Mate 7 ega ka eelmise, Mate 8, puhul. Ikka sama kuju, peaaegu samad nupud ja kergelt kumer alumiiniumist tagakaas. See meenutab veidi OnePlusi telefone.
Vasakul Huawei Mate 9, paremal Huawei Mate 7. Sarnasus on ilmne. (Foto: AM.ee)

Telefoni raskuse üks põhjustest on ka rekordihõnguline 4000 mAh aku selle metallkorpuses. Aku kestab mitu päeva.

Ühe päeva kindlasti ka ohralt kasutades, pigem isegi kaks. 54% oli esimese päeva õhtuks peale igasuguseid teste ja pidevat katsetamist järel. Kiirlaadija laeb aku 60% ulatuses täis 40 minutiga.

Telefoni tagaküljel on kaks väljaulatuvat kaamerat, mis jätkavad P9 traditsioone. Kuid erinevalt P9-st on Huawei Mate 9 kaamerad mitte kõrvuti, vaid kohakuti ja tagakülje keskel.

Sellel on pildistamisel üks eelis. Nimelt jäi Huawei P9 ja Honor 8 telefonidel näpp pidevalt kogemata ette, kui kaamerad asusid ülanurgas, kuhu ka sõrm tihti sattus. Tagakülje keskel olevale kaamerale aga reeglina näpp ette ei jää.
Huawei uus ja vana Mate – uuel kaks sensorit, vanal üks sensor taga. (Foto: AM.ee)

Huawei Mate 9 kahe kaamera süsteemile on oma brändiga allkirja andnud ka tuntud kaameratootja Leica. Kaamera bokeh-efektid ja Pro-režiim on üsna sarnased Huawei P9 ja Hnor 8 omadega, ka pildistamisel suurt vahet polnud.

Kes aga tuleb ühe kaameraga telefoni juurest Huawei Mate 9 juurde, sellel on avastamist küllalt. Nimelt teeb kahe tagakaameraga telefon (üks mustvalge kaamera 20 MP, teine värviline 12 MP) huvitavaid peegelkaamera-stiilis fotosid, kus teravussügavus on väga kitsas.

See tähendab, et teravad on vaid kitsalt teatud kaugusel asuvad objektid, lähemad ja kaugemad on fookusest väljas. Veelgi enam, bokeh-efekti saab telefonis n-ö järeltöödelda, muutes vastavas kaamerarežiimis peale pildistamist ava suurust.

Kuid nagu P9 ja Honor 8 puhul, esineb tarkvaralisi vigu õige teravuse määramisel. Vaadake ja hinnake nendelt testipiltidelt ise.

Kõigepeal sama pilt peale pildistamist suure avaga salvestades ja siis väikse avaga. Mõlemad on pärit ühest ja samast originaalpildist, mille Huawei kahe kaamera süsteem salvestab kihtidena, et pärast saaks teravussügavust ja teravustamist järgi reguleerida.

1a ja 1b

2a ja 2b

Aga kui ava ja teravussügavusega väga ekstreemsustesse ei lasku, on tulemus justnagu peegelkaameras: vaata pilti.

Üks pilt ka hämarast kontserdisaalist, Looduse Omnibussi loodusõhtul esineb Villu Veski: vaata pilti.

Mobiiliga hämaras on tulemus peaaegu et hea. Tavaliselt kipuvad mobiilipildid sellises valguses veel mürarikkamad olema.

Jõudlustestides miskipärast meie traditsiooniline Quadrant, millega Androidi telefone testime, tulemust ei andnud. See-eest töötas Linpack, mis paljudes teistes telefonides ei tööta. Vaata edetabelist Linpacki testitulemust.

Pole just TOP 10, aga Mate-telefonid polegi tippjõudlusega tavaliselt olnud. Samas on nad stabiilselt kiired aastaid, muutumata aeglasemaks. Mate 9 on selle vastu veel eriti hästi kaitstud tänu tarkvaralisele jõudluse intelligentsele optimeerimisele.

Huawei Mate 9 jõudlustestid:

* AnTuTu 116045 punkti
* RealPi 1M 3,85 s
* Linpack 479,42 MFLOPS

Sõrmejäljelugeja on uuel Mate 9-l endiselt kiire ja hea, nagu P9-l või Honor 8-l.

Väidetavalt on Huawei Mate 9-l ka Google´i virtuaalprillide Google Daydreami tugi. Proovida kahjuks ei saanud. Samas on selle elamuse kvaliteet natuke piiratud, kuna Huawei pani Mate 9-le Full HD ekraani. Poole meetri kauguselt vaadatav ekraani punktithedus on OK, kuna silm ei erista nii kaugelt piksleid enam eradi, kuid „telefon näkku“ virtuaalprillidega 10 cm kauguselt vaadates võiks piksleid veelgi tihedamalt olla.

Kokkuvõtteks võiks öelda, et Huawei Mate 9 võiks olla isegi Samsung Galaxy Note 7 asendaja. Seda juhul, kui tippjõudlust ja tippdisaini ei vaja.

TEHNILISED ANDMED
Nutitelefon Huawei Mate 9
Hind: 699 eurot (Elisa, Tele2, Telia)

* Operatsioonisüsteem: Android 7.0

* Protsessor: Huawei Kirin 960, 4x 2,4 GHz A73 + 4x 1,8 GHz A53 + i6 kaasprotsessor

* Ekraan: 5,9-tolline, 1920 x 1080 pikslit (Full HD)

* Mälu: 4 GB RAM, 64 GB andmeruumi

* 2G sagedused (MHz): 850/900/1800/1900

* 3G sagedused (MHz): 800/850/900/1700/1900/2100

* 4G sagedused (MHz): 2100/1900/1800/1700/850/2600/900/700/800/2300/2500

* Mobiilse andmeside tippkiirused (Mbit/s): allalaadimine 600 / üleslaadmine 150

* Muud ühendused: wifi 2,4 GHz / 5 GHz, 802.11a/b/g/n/ac, WiFi Direct, Bluetooth 4.2, NFC, IR, USB Type C

* Tagumine kaamera: 20 MP (mustvalge sensoriga) ja 12 MP, 4K video, F2.2 OIS (Optiline pildistabilisaator

* Eesmine kaamera: 8 MP, HD video 720pF20

* Aku: 4000 mAh

* GPS: GPS / Glonass / Galileo / BDS

* SIM-kaardi tüüp: kaks nano-SIM-i või nano-SIM ja microSD kaart

* Kaal: 190 g

PLUSSID

+ hea kahe kaamera süsteem profimate mobiilipiltide tegemiseks
+ võimas ja kauakestev aku
+ tugev alumiiniumkorpus

MIINUSED

– ekraan võiks VR-i jaoks rohkema punktitihedusega olla
– hind on kallivõitu, see pole enam soodushinnaga telefon