„Ma olen ärimees; ma pole kunagi muretsenud planeedi päästmise pärast,“ selgitas tehase Tuticorin Alkali Chemicals omanik Ramachadran Gopalan BBC-le. „Mul oli tarvis usaldusväärset süsinikdioksiidiallikat ja see oli lihtsalt parim võimalus.“

Ettevõtet Carbon Clean Solutions juhivaks kaks noort India keemikut. Nende välja töötatud tehnika kujutab endast sisuliselt boileri lõõrigaasides sisalduva süsinikdioksiidi molekulide sidumist soola abil. Taoline süsinikupüüdmise viis erineb teistest selle poolest, et CO2 sidumiseks kasutatakse uut kemikaali, mis nähtavasti on tõhusam seni kasutatud kemikaalidest. Väidetavalt suudetakse sel moel kõrvaldada ringlusest 90 protsenti söe põletamisel tekkinud süsihappegaasist.

Kõrvaldamisprotsessi tulemusel tekkival naatriumkarbonaadil e kaltsineeritud soodal on palju kasutusvaldkondi. Muu hulgas kasutatakse seda klaasi, magusainete, pesupulbrite ja paberist kaupade tootmisel. Pärast uudse tehnika kasutuselevõttu on keemiatehase süsinikuemissioonid kahanenud peaaegu nullini.

Mullu lõi üks Islandi tehas laineid murrangulise tehnikaga, mis võimaldas süsinikdioksiidi teisendada kivisarnaseks materjaliks. Praktilisema funktsiooniga kõrvalsaadus nagu naatriumkarbonaat võiks olla ettevõtetele ahvatlevam. Oma veebilehel kalkuleerib Carbon Clean Solutions, et süsinikuemissioonide püüdmise abil saaks järgmise nelja kümnendi jooksul vähendada kliimamuutust põhjustavate kasvuhoonegaasi-emissioonide hulka maailmas 20 protsenti.

„Tulevikus võiks tootmise kõrvalsaadusena ohtralt süsinikdioksiidi tekitavatel ettevõtetel paluda paigaldada süsinikku püüdvad seadmed või tasuda süsinikumaksu,“ märgitakse ettevõtte veebilehel. „Uuendusmeelne Carbon Clean Solutions teeb klientidega koostööd, et arendada taskukohaseid tehnoloogiaid, mis tõhusalt vähendavad CO2-heitmeid selliste suurte süsinikuheitme-allikate juures.“