Õhk-õhk-tüüpi rakettidega relvastatud J-20 tegi esimese katselennu 2011. aastal ning on olnud sellest alates suure tähelepanu all. Toodetud on vähemalt kuus prototüüpi, teatas Pentagon sel aastal Hiina sõjaväe kohta avaldatud aastaraportis, vahendab Associated Press.

Pentagoni teatel on Hiina teine arendamisel olev varghävitaja FC-31 mõeldud ekspordiks konkurendina USA F-35-le. FC-31 lendas esimest korda 2012. aastal ja tegi debüüdi Zhuhais 2014. aastal. Hiina on USA kõrval ainus riik, kellel on korraga mitu varglennuki arendusprogrammi.

Kuigi lennuki vargomadused on saladus, teatab Pentagon, et Hiina peab seda tehnoloogiat võtmetähtsust omavaks üleminekul „valdavalt territoriaalsetelt õhujõududelt sellistele, mis on võimelised läbi viima nii ründe- kui ka kaitseoperatsioone“.

Õhujõudude juhid „usuvad, et verglennuk annab ründealase operatiivse eelise, mis ei jäta vastasele aega mobiliseeruda ega läbi viia kaitseoperatsioone“, öeldakse raportis, milles esitatakse hinnang, et kaks Hiina lennukit võidakse relvastusse võtta juba 2018. aastal ning need „parandavad märkimisväärselt Hiina olemasolevat neljanda põlvkonna lennukite parki, et toetada regionaalseid õhuülemvõimu ja ründeoperatsioone.

Teiste hiljuti väljaarendatud Hiina lennukite hulgas, mida nädala kestval lennusõul näidatakse, on suur transpordilennuk Y-20, mille maksimaalne õhkutõusmismass on umbes 200 tonni.

Näidatakse ka drooni CH-5, mis on Hiina suurim lahingudroon, mis tegi esimese lennu eelmisel aastal ning näib põhinevat USA MQ-9-l.