Uuel, spetsiaalselt eesti keelt arvestades välja töötatud klaviatuuril aga kasvab see number üle 74%, kirjutab AM.ee.

See tähendab, et QWERTY klaviatuuril vajutatakse kahte erinevat klahvi sama sõrmega järjest 11 korda rohkem.

QWERTY-l toimub ka 27 korda rohkem sama käega üle kodurea hüppeid kui ergonoomilisel eesti klaviatuuril. Seega oleks eesti keeles mõistlik hoopis teistsuguse tähepaigutusega klahvistikul tippida, et asjatuid liigutusi vältida.

Kui klahvipaigutusega ära harjuda, saab teksti sisestada tunduvalt kiiremini kui meie keele jaoks ebaloomulikult inglise keelele optimeeritud QWERTY-klaviatuuril.

Eesti klaviatuuri võib nimetada ÖJOÕ-klaviatuuriks. Käed vahelduvad uuel klaviatuuril tippimisel peaaegu kolm korda rohkem kui QWERTYL. Enamiku vajutustest teevad tugevamad ja kiiremad sõrmed.

Lihtne õppida

Kuigi esialgu võib tunduda täiesti uue tähepaigutuse kasutamine keeruline, siis tegelikult on tähtede asetus kergesti meeldejääv.

Sarnase kõla või välimusega tähed on tihti kõrvuti ja neid saab sama sõrmega vajutada.

Vasaku käe all on kõik täishäälikud + JYZ, parema käe all ülejäänud kaashäälikud. Kõik 32 eesti tähestiku tähte, kaasa arvatud Ž ja Š, on klaviatuuril kohe saadaval (ei pea kasutama Alt Gr klahvikombinatsioone) ja 9 võõrtähte on paigutatud klaviatuuri äärtele.

Alt Gr-iga on märgid lihtsasti leitavad, kuna vasakul on pigem kirjavahemärgid ja lausetes kasutatavad sümbolid, paremal pigem matemaatilised märgid ja 5 surnud klahvi. Enim kasutatavad Alt Gr-iga märgid on kodureal.

Uudne ülimugav numbrirežiim

123-režiimi klahv on viidud klaviatuuri keskele ja seda on lihtne ja mugav vajutada, eelistatult pöidlaga.

Lülitades 123-režiimi sisse, jäävad parema käe sõrmede alla numbrid 1, 2, 3 ja 4 ning vasaku käe alla kõik nooleklahvid.

Numbrid on paigutatud ainult kahele reale ja kõik tähtsad klahvid: numbrid -+*/koma ja punkt, jäävad sõrmede algpositsioonist ühe klahvi kaugusele:

Foto: tootja

Paljukasutatavad klahvid BACKSPACE ja DEL on toodud Caps Locki ja Tabi asemele. See sobib hästi programmeerijatele ja nii on tunduvalt parem ka inglise keeles tippida kui QWERTY puhul.

Kontrollitud on siin ka tähepaaride ja kolmikute kombinatsioone, tähtede sagedust, veergude ja ridade vahelise liikumise mugavust ja veel kõikvõimalikke asju, mis on läbi arvutatud ja -mõeldud, et saaks parima, ergonoomilisima uue eesti klaviatuuri – ÖJOÕ-klaviatuuri.